Misschien ook interessant
Samen opvoeden en omgaan met verschillen
Ouders zijn de belangrijkste personen in het leven van een kind. Waarschijnlijk hebben jij en je (ex-)partner het ouderlijk gezag. Dat betekent dat je beiden verantwoordelijk bent voor de opvoeding. Maar er zijn ook nog andere mensen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van familie, de oppas en de leerkracht. Voor een kind is het belangrijk dat er meerdere mensen bij hem of haar betrokken zijn. Maar het kan lastig zijn als je niet op één lijn zit. Loes geeft je graag een paar tips mee voor een goede samenwerking. Meld je ook aan voor de online cursus ‘Ouders Inc’.
Iedere ouder is anders
Als ouders heb je vast wel eens verschillende ideeën over hoe je je kind wilt opvoeden en wat je hem of haar wilt meegeven aan normen en waarden. Logisch ook, je hebt allebei een andere ontwikkeling doorgemaakt en je bent verschillend opgegroeid en opgevoed. Verschillen zijn niet erg, zolang het niet tot ernstige ruzies leidt. Jouw kind ziet dat jullie elkaar aanvullen en dat er verschillende manieren zijn om te reageren en te denken. Jullie kind leert hiervan.
Respect voor elkaar
Als je kind ongeveer 4 jaar oud is, zal hij of zij beseffen dat gezinnen verschillen. En dat verschillende opvoeders verschillende regels kunnen gebruiken. Zolang het voor je kind duidelijk is naar wie hij of zij moet luisteren (wie er verantwoordelijk is), is dat geen probleem. Je kind leert omgaan met verschillen. Maar het is verwarrend en het kan zelfs eng zijn als ouders en/of andere voor het kind belangrijke personen negatief over elkaar praten. Het kind voelt met allen een band. En komt klem te zitten als die personen niet respectvol met elkaar omgaan. Geef het goede voorbeeld door zelf altijd respectvol over anderen te praten. En leg uit waarom jij een bepaalde regel bijvoorbeeld belangrijk vindt.
Onze tips op een rij
Tip 1: Start voor de geboorte
Praat over hoe jullie gaan samenwerken. Ga samen in gesprek over het ouderschap en hoe je het gezinsleven voor je ziet, straks als je kind er is. Bedenk wat je belangrijk vindt in de opvoeding en praat hier met elkaar over.
Tip 2: Probeer elkaar te begrijpen
Waarom vindt je partner iets wel of niet belangrijk? Waarom wil hij of zij een bepaalde regel wel of niet? Praat hier samen over. Dat geeft inzicht en begrip.
Tip 3: Omgaan met meningsverschillen
Soms heb je een meningsverschil. Dit is niet erg. Het is belangrijk dat kinderen zien dat je het niet altijd eens bent, maar dat je er samen wel weer uitkomt. Bespreek grote meningsverschillen nooit waar je kind bij is. Kun je het niet eens worden over bepaalde regels? Sluit dan een compromis. Spreek bijvoorbeeld een taakverdeling af. Of spreek af wie welke regels bepaalt. Dat brengt rust en duidelijkheid.
Tip 4: Maak tijd voor elkaar
Vertel iedere dag over de fijne dingen die je hebt meegemaakt met de kinderen. Vertel ook over de moeilijke momenten. Stel je open en luister naar elkaar. Zo leer je elkaars sterke kanten beter kennen. En hoe je elkaar kunt aanvullen en steunen als ouders. Geef elkaar complimenten.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente