Hoe kun je je kind meertalig opvoeden?

Spreken jij en je partner allebei een andere taal? Of wil je dat je kind ook nog een andere taal leert? Voor de taalontwikkeling is het belangrijk dat ouders hun kinderen eerst de taal leren die zij zelf het beste spreken. Meestal is dat hun moedertaal. Wanneer de ontwikkeling in de eerste taal (de thuistaal) goed verloopt bij je kind, dan gaat het leren van de tweede taal veel makkelijker. Hoe pak je dit als ouder aan?

Iedere ouder z`n eigen taal

Als je je kind meertalig wilt opvoeden, spreek dan af wie in welke taal met jullie kind praat. Kies voor jezelf de taal waarin jij je het best kunt uitdrukken. Dat betekent dat je in die taal alles kunt zeggen, maar ook dat je daar het meeste gevoel bij hebt. Daardoor kun je je kind het beste voorbeeld geven hoe je taal gebruikt, met goede zinnen en woorden.

Maak je zin af in de taal die je begonnen was

In een meertalig gezin spreekt iedereen vaak verschillende talen in één gesprek. Je helpt je kind door ze niet helemaal door elkaar te halen. Een baby of peuter snapt nog niet welke woorden Nederlands zijn en welke woorden niet. Maar ook voor oudere kinderen is het duidelijker om zinnen in één taal te houden. Praat niet te moeilijk tegen je kind, maar ook niet te makkelijk.

Nederlands leren

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind ook goed Nederlands leert. Als thuis weinig Nederlands wordt gesproken of als jullie niet goed Nederlands spreken, kun je je kind op verschillende manieren helpen.

  • Laat je kind zo jong mogelijk ook Nederlands praten. Breng je kind in contact met Nederlands sprekende kinderen, familie en kennissen.
  • Gaat je kind nog niet naar school? Laat hem of haar dan naar een speelleergroep gaan. Er zijn kinderopvanggroepen met vroeg- en voorschoolse educatie met extra aandacht voor taal. Op de basisschool kan die extra hulp doorgaan.
  • Maak je kind lid van de bibliotheek, dat is gratis.
  • Kijk met je peuter of kleuter samen naar de televisie. Zoek programma’s uit, die voor peuters en kleuters gemaakt worden. Praat samen over wat er te zien is.
  • Er zijn leuke digitale boeken en computerspellen, waarmee je kind beter leert praten. Hiermee kun je alle talen, die jullie in het gezin spreken, oefenen met je kind.
  • Misschien ben je zelf nog Nederlands aan het leren, bijvoorbeeld bij een buurthuis of wijkcentrum of bij een ROC. Oefen het Nederlands dan liever niet met je kind. Dan kan je kind juist fouten leren in het Nederlands.
  • Als je zelf beter Nederlands leert praten, kun je praten met de mensen van de kinderopvang of school van je kind. Dan kun je je kind misschien ook beter helpen bij het schoolwerk.
  • Maak je je zorgen over de (taal)ontwikkeling van je kind? Praat erover met andere ouders, de pedagogisch medewerker van de kinderopvang of de leerkrachten op school. Je kunt je zorgen ook bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD Twente of met de huisarts.

Blijf de nieuwe taal spreken

Als je kind een taal niet meer hoort en gebruikt, vergeet hij of zij die taal weer. Wil je dat je kind een bepaalde taal blijft spreken? Bijvoorbeeld nadat jullie zijn terugverhuisd naar Nederland? Dan kun je afspreken als gezin een vast dagdeel die taal te spreken. Houd bijvoorbeeld een Engelse zaterdagochtend.

Lees veel voor in alle talen die jullie gebruiken, zing liedjes in die talen en speel spelletjes met je kind. Op Nik-nak vind je tweetalige voorleesboeken in verschillende talen. Daarmee kun je een verhaal voorlezen in het Nederlands én de andere moedertaal.

Meer informatie

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.