Misschien ook interessant
Hoe help ik mijn puber om beter en meer te slapen?
Pubers… ’s Avonds willen ze niet naar bed en ’s ochtends krijg je ze er niet uit. Met als gevolg dat ze moeten haasten om op tijd op school te komen. En voor een goed ontbijt hebben ze dan vaak geen tijd meer. Dat kan handiger! Met deze tips kun jij je puber helpen om beter en meer te slapen.
Pubers hebben een ander slaapritme
Het lichaam van een puber heeft veel energie nodig. Daarom hebben pubers veel behoefte aan slaap. Ook verandert hun slaapritme. Dat komt door het slaaphormoon melatonine, dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Bij pubers is de melatonine pas later op de avond hoog, waardoor ze pas laat slaperig worden. De melatonine werkt nog door tot in de ochtend. Vroeg opstaan is daardoor voor veel pubers lastig. En dat komt niet goed uit als je naar school moet.
Er zijn nog meer oorzaken voor het veranderde slaappatroon van pubers. Als je lang online bent, zoals veel pubers doen, krijg je tot laat in de avond prikkels. Het licht van een beeldscherm remt de aanmaak van melatonine. Ook is het onrustig als informatie blijft binnenkomen. De hersenen blijven actief. Dat helpt niet om in slaap te vallen. Voor pubers die veel nadenken of zich zorgen maken, wordt het nóg wat lastiger om in slaap te komen of rustig te slapen.
Een puber heeft ongeveer 9 of 10 uur slaap nodig. Dat is lang niet altijd haalbaar op schooldagen. Wel kun je je puber helpen om in elk geval niet te weinig slaap te krijgen.
Onze tips op een rij
Tip 1: Op vaste tijd naar bed
Spreek een vast tijdstip af waarop je puber van maandag tot en met vrijdag naar bed gaat.
Tip 2: Telefoon, tablet en computer op tijd uit
Adviseer je puber om 1,5 uur voordat hij of zij gaat slapen alle digitale apparaten uit te doen. Ook is het beter om telefoon en tablet niet in de slaapkamer te laten, maar bijvoorbeeld beneden neer te leggen.
Tip 3: Zorg voor een prettige slaapkamer
Zorg voor een slaapkamer die rustig en donker is. De beste temperatuur voor een slaapkamer ligt tussen 16 en 18 °C.
Tip 4: Let op wat je puber 's avonds drinkt
Laat je kind ’s avonds alleen drankjes zonder cafeïne drinken. Dus geen koffie, thee, ice tea, cola, chocolademelk of energiedrankjes.
Tip 5: Zoek samen naar oplossingen
Vraag je puber hoe hij of zij zich voelt. Kan je kind zelf iets bedenken om makkelijker op tijd op te staan?
Tip 6: Help je puber om ochtendstress te verminderen
Blijf zelf rustig en geef complimenten voor alles wat goed gaat. Leg uit dat het handig is om ’s avonds van tevoren alle spullen voor de volgende dag klaar te zetten. Help hierbij als dat nodig is.
Tip 7: Laat je puber uitslapen wanneer dat kan
Op schooldagen kan je kind meestal niet zo lang slapen als eigenlijk nodig is. Bijslapen in het weekend helpt. Maar liever niet meer dan 2 uur later opstaan dan normaal. Anders bestaat de kans dat het slaapritme teveel verschuift.
Tip 8: Bespreek met je kind dat je je zorgen maakt
Maak je je zorgen over het slaappatroon van je puber? Bespreek dit dan met je kind. Bijvoorbeeld als je puber echt het bed niet uit kan komen of het dag- en nachtritme gaat omkeren. Ziet je puber geen oplossing, maar vindt hij of zij het te moeilijk om ’s ochtends op te staan? Dit kan een teken zijn van een depressie of angst voor school. Bespreek dit eerlijk, maar niet te dwingend. Praat er ook over met andere ouders. Hoe pakken zij dit aan?
Meer informatie
Je kunt ook contact opnemen met de huisarts of de jeugdarts van GGD Twente die verbonden is aan de school van je kind. De arts kan je kind helpen of andere hulp inschakelen.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente