Zo voer je een positief gesprek met je puber

Pubers krijgen steeds meer eigen ideeën en willen zelf keuzes maken. Maar een puber heeft jou als ouder nog steeds hard nodig. Pubers zijn vaak onzeker, al laten ze dat niet altijd merken. Hierdoor kan het lastig zijn om echt met elkaar in gesprek te blijven. Met onze tips wordt praten met je puber makkelijker én effectiever. 

Meld je aan voor het webinar ‘Pubers zijn leuk (zeker als je ze begrijpt)' van Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige. We bieden het webinar gratis aan. Dit webinar kan je volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

Aanmelden webinar

Tip 1: Toon oprechte interesse 

Luister naar wat je kind te vertellen heeft en neem hier echt de tijd voor. Komt het even niet uit? Spreek dan samen een ander moment af. Laat je puber eerst zijn of haar verhaal doen voordat je zelf reageert. Goed luisteren is minstens zo belangrijk als praten.

Tip 2: Gebruik humor 

Maak het gesprek niet te zwaar. Een grapje of samen lachen zorgt voor ontspanning. Dit houdt het contact luchtig en positief.

Tip 3: Eén onderwerp per keer 

Wil je iets bespreken? Focus je dan op één onderwerp. Als je meerdere onderwerpen tegelijk wilt bespreken, kan je puber snel afhaken. Te veel adviezen of regels tegelijk komen al snel over als gezeur.

Tip 4: Stel open vragen 

Begin je vragen met ‘hoe’, ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’ of ‘welke’. Dit nodigt je puber uit om echt na te denken en voorkomt dat het gesprek voelt als een kruisverhoor. Praten mét je puber werkt beter dan praten tégen je puber. Als een gesprek voelt als een preek, zal je puber zich snel verzetten en afhaken.

Tip 5: Gebruik ‘ik’-boodschappen 

Formuleer je boodschap zonder afkeuren. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik maak me zorgen als je laat thuis komt’ in plaats van ‘Je bent weer te laat!’. Of ‘Je hebt een rommelige kamer’ in plaats van ‘Jij bent slordig’. Dat laatste klinkt als een verwijt (afkeuren), waardoor je puber zich aangevallen kan voelen of zich juist terugtrekt.

Tip 6: Geef positieve aandacht 

Pubers reageren beter op complimenten dan op straf. Benoem wat goed gaat en laat merken dat je waardeert dat je puber zijn of haar mening met je deelt. Ook als jullie het niet eens zijn. Samen leuke dingen doen helpt ook om jullie band te versterken.

Tip 7: Spreek af hoe jullie met elkaar praten 

Maak afspraken over hoe jullie communiceren. Bijvoorbeeld: elkaar laten uitpraten, op een rustige toon praten en geen kwetsende woorden gebruiken.

Tip 8: Neem een pauze bij spanning 

Soms loopt een gesprek vast of is de sfeer gespannen. Merk je dat het niet lukt om rustig te blijven? Stel dan voor om er later op terug te komen. Dit voorkomt dat het uit de hand loopt.

Tip 9: Neem dingen niet te persoonlijk 

Zie niet alles wat je puber zegt als een persoonlijke afwijzing of aanval. Pubers verzetten zich niet om jou dwars te zitten, maar omdat ze zelf ergens mee worstelen. Ze hebben niet altijd controle over hun gevoelens en gedrag. Thuis laten ze zich gaan, juist omdat ze weten dat jij er altijd voor hen bent.

Tip 10: Zoek samen naar oplossingen 

Bedenk samen een oplossing en maak duidelijke afspraken. Heeft je puber bijvoorbeeld een wens, zoals later thuiskomen of meer zakgeld? Bespreek de opties en de voorwaarden. Weet je het zelf even niet? Zoek dan samen naar informatie.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.