Misschien ook interessant
Is jouw puber depressief?
Somberheid komt vaak voor bij kinderen in de puberteit. Een sombere stemming duurt vaak een paar dagen. Soms blijft een puber somber: hij of zij kan dan misschien een depressie hebben. Je puber is mat, prikkelbaar, boos en voelt zich eenzaam. Dit heeft vaak invloed op schoolprestaties en sociale contacten. Pubers vinden het moeilijk om over hun gevoelens te praten. Ouders weten vaak niet wat er precies aan de hand is. Loes geeft ouders tips.
Meld je ook aan voor het webinar ‘Zo help je je puber als die niet lekker in zijn vel zit' van Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige. We bieden het webinar gratis aan. Dit webinar kan je volgen waar en wanneer het jou uitkomt.
Een depressie voorkomen
Tip 1: Praat, vraag en luister
Praat met je puber over school, vrienden, relaties en activiteiten. Luister goed en stel niet teveel vragen. Soms willen pubers helemaal niet praten. Probeer toch te achterhalen wat jouw kind verdrietig maakt. Let ook op negatieve uitspraken over zichzelf of de toekomst. Dit soort uitspraken zijn vaak helemaal niet waar. Het is prima te zeggen dat je twijfelt of dit klopt. Maar ga er niet te lang over discussiëren.
Tip 2: Geef het goede voorbeeld
Stimuleer je puber om zijn of haar problemen op te lossen. Spreek open over gevoelens. Vertel ook hoe jij omgaat met schokkende gebeurtenissen. Zo geef je het goede voorbeeld.
Tip 3: Geef positieve aandacht
Maak positieve opmerkingen over dingen die je puber goed doet. Moedig je kind ook aan om zelf uit te spreken wat goed gaat. Stimuleer hem of haar om leuke dingen te doen. Houd vol, ook als je kind niet geïnteresseerd lijkt.
Tip 4: Neem contact op met school
Sommige kinderen hebben problemen op school. Neem dan contact op met de mentor of een andere docent. Soms heeft een mentor of docent niet door dat een kind stil en teruggetrokken is. Maar hij of zij ziet misschien wel verandering. Vraag de mentor of docent om je puber te helpen. Bijvoorbeeld door je kind aandacht te geven of te helpen om contact te maken met leeftijdsgenoten.
Omgaan met een depressie
Tip 1: Zoek informatie
Kijk samen met je kind naar online informatie. Dit kan je puber helpen als hij of zij zich rot voelt. Kijk op betrouwbare websites zoals JouwGGD en Grip op je dip. Je kind kan hier een online test en cursus doen.
Tip 2: Zoek professionele hulp
Soms is jouw hulp niet voldoende. Schakel hulp in van een jeugdarts of een huisarts. Hij of zij onderzoekt je puber en gaat op zoek naar een passende behandeling. Denk aan tijdelijke medicijnen zoals antidepressiva, om rust te brengen. Soms word je doorverwezen naar de GGZ (geestelijke gezondheidszorg).
Tip 3: Wees alert
Let op tekens die wijzen op zelfbeschadiging. Zoals verwondingen van de huid. Wees ook alert op gedachten over zelfdoding. Soms kan je kind opmerkingen maken zoals: ‘het leven is niet de moeite waard.’ Probeer hierover te praten. Zijn de gedachten serieus? Schakel dan hulp in via 113.
Vermoed je dat je kind een poging tot zelfdoding gaat doen? Zorg dan voor veiligheid. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar acute zorg.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente