Misschien ook interessant
Hoeveel en welke tussendoortjes krijgt jouw kind?
Je kind vraagt vast wel eens om snoep, chips of een ander tussendoortje. Het is prima om je kind soms iets lekkers te geven, maar tussendoortjes kunnen slecht zijn voor de tanden. Dit geldt ook voor frisdranken en vruchtensappen. Elke keer als je kind iets eet of drinkt, blijven er etensresten op de tanden zitten. Tandplak maakt van deze resten zuur. Dit zuur kan gaatjes veroorzaken.
Tip 1: Niet te veel tussendoortjes
Een gebit kan ongeveer 7 keer per dag zuur aan. Dat zijn 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Meer dan 4 tussendoortjes is niet verstandig.
Tip 2: Gezond eten en drinken
Geef je kind op school een gezond tussendoortje en drinken mee. Denk aan fruit, komkommer, wortel, een cracker of rijstwafel. Chips, snoep en koek zijn geen gezond alternatief.
Tip 3: Extra boterham
Veel kinderen hebben honger als ze uit school komen. Geef je kind dan een extra boterham om de tijd tot het avondeten te overbruggen.
Tip 4: Drinken zonder suiker
Heeft je kind dorst? Geef dan water of thee zonder suiker. In frisdrank, siroop, vruchtensap, drinkyoghurt of chocolademelk zit veel suiker. In een glas frisdrank, siroop of vruchtensap zitten 4 suikerklontjes en in een glas yoghurtdrank of chocolademelk zelfs 5! Frisdranken bevatten ook zuur dat slecht is voor de tanden.
Tip 5: Pas op met light-frisdranken
Net zoals gewone frisdranken bevatten light-frisdranken zuur. Dit zuur kan de tanden beschadigen.
Tip 6: Vast snoepmoment
Af en toe snoepen mag. Neem hiervoor een vast moment op de dag, bijvoorbeeld 's middags na schooltijd. Kies snoep waar je kind niet te lang over doet (geen lolly’s) of snoep dat niet kleverig is. Zo blijft de suiker kort in de mond.
Meer informatie
Vragen over tussendoortjes? Neem contact op met Loes of met de Jeugdgezondheid van GGD Twente.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente