Brutaal of respectloos gedrag van je puber

Jonge kinderen accepteren meestal dat je als ouder of verzorger meer weet dan zij. Maar dit verandert als je kind in de puberteit komt. Een puber gaat op zoek  naar wie hij of zij zelf is en wat hij of zij belangrijk vindt. Als je puber de overgang maakt van kind naar volwassene, kan het zijn dat je vindt dat hij of zij minder respect voor je toont. Soms voelt het alsof er helemaal geen respect meer is. Veel pubers gedragen zich af en toe grof, onbeleefd of passief. Soms liegen ze of weigeren ze om dingen te doen. Loes geeft je 6 tips voor het omgaan met pubers en hun pubergedrag. Of volg het webinar ‘Pubers zijn leuk (zeker als je ze begrijpt)’.

Aanmelden webinar

Emoties

Pubers geven graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms gaat dit samen met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. Dat komt omdat de hersenen van pubers in ontwikkeling zijn. Hormonale veranderingen hebben bij jonge pubers (10 tot 14 jaar) grote invloed op hun gedrag. Emoties hebben vaak de overhand op het verstand. Hierdoor kunnen pubers er van alles uitflappen zonder dat ze zich op dat moment realiseren wat dit betekent voor een ander. Misschien helpt die kennis om zelf rustig te blijven. Lees ook onze informatie over het puberbrein.

Onze tips op een rij

Tip 1: Vermijd heftige discussies

Je puber gaat niet met je in discussie om je persoonlijk aan te vallen. Pubers geven graag meningen die anders of uitdagend zijn om indruk te maken. Ze vormen een eigen mening. Het idee zelf is hierbij soms ondergeschikt aan de behoefte om te discussiëren. Om voor vol te worden aangezien. Probeer rustig te blijven als het er een beetje onhandig of brutaal uitkomt bij je puber. Weet ook dat de mening en de stemming van pubers snel kunnen veranderen.

Tip 2: Luister en prikkel niet te veel

Je puber kan aangemoedigd worden tot extreem gedrag als je zijn of haar ideeën direct in twijfel trekt. Vermijd reacties als ‘Je zou het geen dag uithouden!’ of ‛Dat is geen slim idee’. Dat kan hem of haar uitdagen om het juist te gaan doen, al is het maar om te bewijzen dat jij ongelijk had. Meestal volstaat ‘Oh, goh, nou interessant... waarom denk je dat?’ Hiermee geef je je puber het gevoel dat je luistert en hem of haar serieus neemt. Je kunt je kind helpen na te denken over zijn of haar ideeën door vragen te stellen, bijvoorbeeld over wat de gevolgen kunnen zijn voor anderen.

Tip 3: Voer positieve gesprekken

Voer positieve gesprekken met je puber. Praat over onderwerpen en gebeurtenissen die in het nieuws zijn. Vraag naar zijn of haar mening. Probeer je puber niet over te halen om het met jouw standpunt eens te zijn. Moedig hem of haar aan om zaken van verschillende kanten te bekijken.

Tip 4: Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren veel van het voorbeeldgedrag van hun ouders. Als je zelf respect toont voor de mening en overtuiging van een ander, is dat een goede manier om je kind te leren respect voor anderen te tonen. En dus ook om respect te tonen voor jou als ouder.

Tip 5: Toon waardering

Goedkeuring van ouders of verzorgers is ook bij pubers nog steeds belangrijk. Vergeet niet waardering te tonen voor gedrag dat je graag ziet en prettig vindt. Dat is niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor jullie band.

Tip 6: Stel grenzen

Als onenigheid verandert in grof taalgebruik of schreeuwen, vraag je puber dan om daarmee op te houden. En op een rustige manier met je te praten. Als dat niet helpt, kan stoppen van het gesprek een logische consequentie zijn. ‘Sorry, maar ik kan niet naar je luisteren als je op deze manier praat.’ Probeer zelf kalm te blijven. En reageer kalm als je kind gaat zeuren of zelfs dreigen. Zeg wanneer je het er opnieuw over kunt hebben: ‘over een half uur als je rustig bent geworden.’

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.