Snus en nicotinezakjes 

Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het. Snus is verboden.

Wat is snus? 

Snus is de naam voor nicotinezakjes waar óók tabak in zit, maar wordt vaak voor álle nicotinezakjes gebruikt. Door jongeren en kinderen worden vooral nicotinezakjes gebruikt, zonder tabak.

In de kleine (thee)zakjes zit poeder met nicotine. De zakjes zitten meestal in een leuk blikje. Er zijn smaken aan toegevoegd (bijvoorbeeld pepermunt, watermeloen, red bull). Gemiddeld zit in zo’n zakje net zoveel nicotine als in 3 sigaretten, maar in sommige zit wel 6 keer zoveel. In snus zitten kankerverwekkende stoffen, die via het tandvlees in het lichaam komen. Gebruikers stoppen het zakje tussen bovenlip of wang en tandvlees.

Wat doet snus met je kind? 

Na het gebruiken van snus voelt je kind zich ontspannen, vrolijk en kan het zich beter concentreren. Dit gevoel is er maar heel even en verdwijnt weer snel. In de zakjes zit vaak (veel) meer nicotine dan in een sigaret. Hierdoor krijgt je kind in één keer veel meer nicotine binnen. Dat kan voor heftige verschijnselen zorgen.

Er zijn veel nadelige effecten:

  • De hartslag gaat omhoog.
  • De bloeddruk gaat omhoog.
  • Je kunt duizelig en misselijk worden.
  • Je kunt een gestrest gevoel krijgen.
  • Het is verslavend.
  • Het tandvlees wordt aangetast en de mond en keel kunnen geïrriteerd raken.
  • Verhoogde kans op neuskanker en mondkanker.

Verslaving snus

Het blijkt dat jongeren al na 3 keer gebruiken verslaafd kunnen zijn. Ze voelen zich niet fijn als de snus is uitgewerkt. Ze hebben last van een leeg en onrustig gevoel. Dat vervelende gevoel gaat weg door opnieuw snus te gebruiken. Dat heet verslaving. Het is dan moeilijk om te stoppen met snus.

Snus en nicotinezakjes zijn verboden 

In Nederland is de verkoop van snus en nicotinezakjes verboden als er meer dan 0.035 milligram nicotine in zit. Helaas zijn snus en nicotinezakjes, ondanks het verbod, op veel plaatsen te koop, online of onder de toonbank in tabakszaken en avondwinkels. Ook verkopen jongeren het aan elkaar via sociale media.

Praat met je kind 

Gebruikt je kind nicotinezakjes of snus omdat ‘iedereen het doet’? Weet het wel dat het verboden en ongezond is? Groepsdruk kan een rol spelen om alcohol, sigaretten, vapes of snus te gaan gebruiken. Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden. 
Praat met je kind over de gevaren van snus. Leg uit dat het net zo verslavend en ongezond is als roken. Wie er niet aan begint, hoeft ook niet af te kicken. Gebruikt je kind al snus? Help het dan ermee te stoppen.

Stoppen met snus 

Stoppen met snus voelt als stoppen met roken. Als je kind stopt kan het last krijgen van een onrustig, verdrietig of zelfs depressief gevoel. Hoe langer je kind snus niet meer gebruikt, hoe meer deze gevoelens verdwijnen. Op ikstopnu.nl staan voor tips om te stoppen met roken. Die kun je ook voor het stoppen met snus gebruiken.

Meer informatie 

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.