Misschien ook interessant
Hoofdbonken
Hoofdbonken komt vaak voor bij kinderen van 8 maanden tot 3 jaar. Het is meestal tijdelijk en gaat vaak vanzelf over. Het kan voor ouders best heftig zijn.
Waarom bonkt een baby met zijn of haar hoofd?
De meeste kinderen bonken met hun hoofdje vooral rond bedtijd. Het kan een manier zijn voor je baby om zichzelf te kalmeren. Je baby ervaart troost door beweging en aanraking. Dit hoofdbonken heeft niks te maken met boosheid of frustratie, zoals je misschien bij oudere kinderen ziet. Het is eerder te vergelijken met een ritueel of tic, zoals duimzuigen of nagelbijten. Tics zijn vaak een uiting van spanning. Ze komen soms meer voor als je kind zich ontwikkelt en nieuwe vaardigheden leert.
Tips
Je kunt het hoofdbonken niet altijd voorkomen, maar je kunt wel aanpassingen doen om het bonken te verzachten of het geluid te dempen.
Tip 1: Bekleed de bedspijlen
Bekleed de spijlen van het bed met een zachte, gewatteerde stof.
Tip 2: Leg je kind in een campingbedje
Overweeg je baby in een campingbedje te laten slapen. Het hoofdbonken werkt dan minder goed, omdat de zijkanten van het bed zachter zijn.
Tip 3: Schuif het bed van de muur
Zorg ervoor dat het bed niet tegen de muur staat. Zet het bed op een zachte ondergrond, zoals een mat of tapijt.
Hulp en advies
Als het hoofdbonken niet vanzelf stopt of als je merkt dat er spanning, frustratie of angst achter het bonken zit, neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van GGD Twente. Hij of zij kan je verder helpen en advies geven.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente