Misschien ook interessant
Hoe help ik mijn baby zich goed te ontwikkelen?
Een baby heeft een veilige en fijne plek nodig om te groeien. Dat doet hij of zij door te proeven, ruiken, luisteren en kijken. Als je je baby aankijkt en vertelt wat je doet, help je hem of haar om de taal te leren en de wereld te begrijpen. Door dingen vaak te herhalen, leert de baby. Vaak vindt hij of zij dat leuk. Lees de 9 tips waarmee je je baby helpt om zich te ontwikkelen.
Tip 1: Leer elkaar kennen
De eerste weken zijn belangrijk om een emotionele band met je baby op te bouwen. Dat doe je bijvoorbeeld door: aankijken, vasthouden, aanraken en praten. Daar mag je best even de tijd voor nemen. Langzaam maar zeker begrijp je de lichaamstaal van je baby. Heeft je baby iets nieuws geleerd, zoals lachen of grijpen naar dingen? Reageer dan enthousiast. Geef je kindje knuffels, complimenten en aanmoedigingen, zodat je baby merkt dat hij of zij het goed doet.
Tip 2: Praat met je baby
Hou jij van praten? Mooi, want dat is belangrijk voor je baby! Jouw stem horen en weten wat er gebeurt, wekt vertrouwen en stelt gerust. Vertel daarom steeds wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘Ik doe de gordijnen open,’ ‘Ik haal je uit je bedje’, ‘We gaan nu aankleden/verschonen/eten, enzovoort). Zeg je kindje gerust welke emotie je bij hem of haar ziet. Het is niet erg dat je vaak dezelfde woorden gebruikt. Woorden die veel voorbijkomen, begrijpt je baby eerder. Zo leert je kindje praten. Kijkt je baby jou aan en maakt hij of zij brabbelende geluidjes? Dat is het begin van praten. Reageer positief en zeg hardop wat je denkt dat je kindje bedoelt.
Tip 3: Geef iets om naar te kijken
Geef je baby dingen om naar te kijken. Een baby die een paar maanden oud is, vindt heldere, glimmende en kleurige dingen boeiend. Zorg dat er wat valt te kijken in de omgeving van je kindje. Bijvoorbeeld een mobiel boven de box, of speelgoed vastgemaakt aan het boxframe. Als het maar veilig is, want een grotere baby probeert dingen te pakken en in de mond te stoppen. Ook leuk: een spiegel waarin de baby zijn of haar eigen spiegelbeeld kan bekijken.
Tip 4: Laat je kind de wereld bekijken vanuit een wipstoel
Vanaf ongeveer 3 maanden krijgen baby’s wat meer controle over hun nek. Vanuit een wipstoeltje of de - rijdende - kinderwagen kunnen ze mooi om zich heen kijken.
Tip 5: Geef een veilig voorwerp
Vanaf ongeveer 4 maanden kunnen baby’s naar dingen grijpen. Geef een veilig voorwerp dat je kindje kan aanraken, ontdekken en zonder gevaar in de mond steken. De eigen handjes zijn ook interessant. Rond 5 maanden ontdekken baby’s hun tenen en vermaken ze zich met hun blote voetjes.
Tip 6: Laat je baby in contact komen met geluiden
Ook geluiden zijn nieuw voor je kindje. Laat de baby wennen aan verschillende geluiden en vertel wat hij of zij hoort. Of laat je baby zelf muziek maken met een rammelaar of muziekspeeltje.
Tip 7: Laat je baby proeven en voelen met de mond
De mond van een baby is gevoelig. Door te voelen en te zoeken met de tong leren baby’s hun wereld te begrijpen. Laat je kindje dingen proeven en voelen met de mond. Houd giftige, scherpe of kleine voorwerpen uit de buurt van je baby. Stop niet langdurig een speen in zijn of haar mond.
Tip 8: Wissel houdingen af
Vanaf 6 weken kan een baby zijn of haar hoofd omhoog houden. Dat is een geschikt moment om je baby soms op de buik op de grond of een speelkleed te leggen. Zo ziet je kind de wereld ineens heel anders! Doe dit voor korte periodes en blijf er altijd bij, want het kost je kindje veel energie om op de buik te liggen. Gebruikt je baby z’n armen om naar dingen te graaien? Leg dan speelgoed nét buiten zijn of haar bereik. Zo daag je je baby uit om hiernaartoe te bewegen.
Tip 9: Ga lekker naar buiten
Buiten valt van alles te beleven. Neem je baby mee naar buiten voor een wandeling of om boodschappen te doen. Vertel onderweg wat je ziet, hoort, voelt en ruikt en wijs dingen aan.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente