Mijn kind ademt door de mond in plaats van door de neus

Ademt je peuter of oudere kind meer door de mond dan door de neus? Staat zijn of haar mond vaak open, bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken? Dan is er misschien sprake van open-mondgedrag. Dat kan problemen geven. Lees waar je op kunt letten en wat je ertegen kunt doen.

Open-mondgedrag

Als de neus van je baby of oudere kind verstopt is, ademt hij of zij vaak via de mond. Een verstopte neus gaat meestal vanzelf over. Maar blijft je kind ook daarna door de mond ademen, dan kan het een gewoonte worden: open-mondgedrag. De tong ligt vaak slap onderin de mond en drukt met kracht tegen de tanden aan. Open-mondgedrag kan ontstaan door:

  • (neus)verkoudheid
  • zuigen op duim, vinger of speen
  • vergrote amandelen
  • slappe mondspieren
  • allergieën

Mogelijke gevolgen van open-mondgedrag

  • Je kind gaat onduidelijk praten of slissen, omdat de tong bij het praten tussen de tanden zit.
  • De tanden en kaak groeien scheef, wat leidt tot een overbeet of open beet. Hierdoor kan je kind de lippen niet goed sluiten en gaat het door de mond ademen, wat ook weer gevolgen kan hebben voor spreken, slikken en gezondheid (zoals een verhoogde kans op keel- of oorontsteking).
  • Je kind kan niet goed slikken. Een kind dat goed slikt heeft de lippen gesloten, de tong achter de tanden en drukt met de tong tegen het gehemelte.
  • Je kind heeft meer kans op keel- of oorontstekingen. Dat zit zo: normaalgesproken adem je door je neus, waarbij de neushaartjes de lucht schoonmaken en verwarmen en de weg naar de longen langer is.

Help je kind om door de neus te leren ademen

  • Is je kind in slaap gevallen? Haal de speen uit de mond.
  • Oefen met je kind, maar hou het leuk en kort. Zorg dat voordat je gaat oefenen de neus van je kind open is. Laat hem of haar eerst de neus snuiten of ophalen.

Welke oefeningen kun je doen?

  • Met de lippen op elkaar aan iets ruiken, of doen alsof.
  • Een paar regels van een liedje neuriën.
  • Iets met de lippen laten vasthouden, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. Houd de tijd bij en probeer het elke keer iets langer vol te houden.

Kan je kind niet stoppen met het door de mond ademen?

Vind je kind het moeilijk om het door de mond ademen af te leren? De huisarts of de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van GGD Twente kan je verder helpen. De arts onderzoekt de neus van je kind. Als het nodig is, krijg je kind een verwijzing naar een specialist, zoals een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts). Misschien is er geen lichamelijke oorzaak te vinden en kan het nodig zijn om de spieren van lippen en tong sterker te maken. Daar kan een logopedist je kind bij helpen.

Meer informatie

Kijk op logopedie.nl voor meer informatie en een adres in de buurt.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.