Mijn peuter vindt het moeilijk om speelgoed te delen

Peuters vinden het vaak moeilijk om speelgoed te delen. Ze kunnen zich nog niet goed verplaatsen in de gevoelens en wensen van een ander. Ook kunnen ze niet overzien wat er gaat gebeuren. Daarom zijn peuters bang dat ze hun speelgoed kwijtraken als een ander aan hun speelgoed komt. Ze zien hun speelgoed als een onderdeel van zichzelf. Logisch dus, dat peuters het willen beschermen. Hoe help je je peuter te leren delen? Loes geeft graag een paar tips mee.

Tip 1: Leg uit wat delen is

Het woord ‘delen’ heeft voor een peuter nog weinig betekenis. Leg uit dat delen iets tijdelijks is. Bijvoorbeeld: ‘Jullie mogen nu even samen met jouw speelgoed spelen. Als jullie klaar zijn, dan blijft het speelgoed hier. Het blijft jouw speelgoed.’

Tip 2: Afspraken maken en wegleggen

Vind je kind het nog te moeilijk om speelgoed te delen? Leg het lievelingsspeelgoed van je kind weg voordat er bezoek komt. Maak vooraf afspraken met je peuter over waar andere kinderen wel of niet mee mogen spelen.

Tip 3: Dwing niet

Als je peuter gedwongen wordt om iets te delen, voelt hij of zij zich te kort gedaan. Dan deelt je peuter de volgende keer minder snel iets. Hij of zij wordt dan juist bezitterig. Probeer het over een poosje opnieuw. Misschien is je kind er dan wel aan toe.

Tip 4: Oefen met delen

Oefenen met het delen van speelgoed is makkelijker met iets dat niet van je peuter is. Of met speelgoed waar hij of zij er meer van heeft, zoals blokken of autootjes. Let op dat je kind de spullen na het spelen ook echt weer terugkrijgt.

Tip 5: Geef een compliment

Geef een compliment als je peuter op zijn of haar beurt wacht. Of wanneer hij of zij anderen laat spelen met het speelgoed.

Tip 6: Leer het op te lossen

Als oudere peuters hun speelgoed niet willen delen, dan kun je hen leren hoe ze dit kunnen oplossen. Bijvoorbeeld door ieder een deel van het speelgoed te laten gebruiken. Of door er om de beurt mee te spelen.

Tip 7: Samenspelen is samen delen

Leg oudere peuters uit waarom delen belangrijk is. Samenspelen is samen (speelgoed) delen. Dat hoort bij vriendjes zijn. Leg uit dat het speelgoed van je kind blijft: het andere kind gaat weer naar huis en neemt zijn of haar speelgoed dus niet mee.

Tip 8: Behandel elk kind eerlijk

Sta bijvoorbeeld niet toe dat je peuter speelgoed van zijn broer of zus afpakt, alleen omdat hij of zij de jongste is. Als de jongste steeds zijn of haar zin krijgt, voelt dat voor je andere kinderen als voortrekken.

Tip 9: Geef het goede voorbeeld

Leer je kind delen door zelf te laten zien hoe het moet. Geef je kind bijvoorbeeld een stuk van het koekje dat je eet. Of laat hem of haar meedoen met wat jij doet.

Meer informatie

Over samenspelen en ruzie

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!