Hoe begeleid ik mijn kind bij de scheiding?

Kinderen willen het liefst dat hun ouders samen zijn. Gaan ouders uit elkaar, dan maakt dat veel indruk. Kinderen kunnen boos, angstig of onzeker worden. En dan heb je als ouders ook nog je eigen verdriet. Hoe ga je om met al die emoties? Wat doe je wel en wat kun je beter niet doen?

Meld je ook aan voor het webinar ‘Help je kind de scheiding door’ van Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige. We bieden het webinar gratis aan. Dit webinar kan je volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

Aanmelden webinar

Onze tips op een rij

Je kind vertellen dat je gaat scheiden, dat is niet makkelijk. Kinderen vergeten meestal nooit meer hoe en wanneer zij dit te horen kregen. Bekijk hoe je dit kunt aanpakken. Lees ook onze 8 tips voor de periode vóór, tijdens en na de scheiding.

Tip 1: Luister naar je kind

Vraag je kind om te vertellen hoe hij of zij zich voelt. Doe dit regelmatig. Luister goed en neem de gevoelens serieus. Wat je beter niet kan doen is: erover discussiëren of zeggen dat je kind zich niet zo hoeft te voelen. Hij of zij voelt zich nu eenmaal zo. Door te praten over gevoelens kun je je kind helpen om ze te verwerken. En gedragsproblemen helpen voorkomen. Misschien wil je kind er nu nog niet over praten. Dat is ook goed. Als je kind maar weet dat het met zijn of haar gevoelens en emoties naar jou toe kan.

Tip 2: Zoek iemand die er kan zijn voor je kind

Misschien vind je het lastig om genoeg rekening te houden met de gevoelens van je kind. Bijvoorbeeld omdat je zelf verdriet of stress hebt van de scheiding. Kinderen voelen de emoties van hun ouders vaak goed aan. Zoek iemand die je kind in deze moeilijke periode kan opvangen. En vraag bijvoorbeeld of een leerkracht of mentor van je kind ook wil opletten hoe het met jouw kind gaat.

Tip 3: Leg uit waarom jullie gaan scheiden

Je kind wil weten waarom jullie gaan scheiden. Die uitleg kunnen ouders het beste samen geven. Gebruik woorden die passen bij de leeftijd van je kind. En zeg als ouders geen lelijke dingen over elkaar. Leg uit dat de scheiding een beslissing is die jij en je partner samen hebben genomen. Vaak denken kinderen dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Maak je kind duidelijk dat dat echt niet het geval is.

Tip 4: Geef geen valse hoop

Waarschijnlijk hoopt je kind dat jullie weer bij elkaar zullen komen. Geef geen valse hoop. Wees duidelijk dat jij en je partner uit elkaar zijn. En dat jullie gevoelens voor elkaar zijn veranderd. Vertel ook dat jij en je partner altijd van je kind zullen houden. Dat verandert nooit.

Tip 5: Vraag je kind niet om een kant te kiezen

Geef je kind alle ruimte om positieve verhalen te vertellen over de andere ouder. Vraag je kind niet om te kiezen tussen beide ouders. Je kind voelt zich dan misschien schuldig of verscheurd. Deze gevoelens kunnen invloed hebben op het zelfbeeld, zelfvertrouwen en gedrag van je kind.

Tip 6: Wees positief over je ex

Praat niet negatief over de andere ouder als je kind erbij is. Het vermindert spanning als je kind weet dat het van beide ouders mag blijven houden.

Tip 7: Blijf als ouders met elkaar samenwerken

Zoek als ouders een manier om samen afspraken te maken. Het geeft je kind een veilig gevoel als beide ouders nog steeds met elkaar samenwerken. Praat niet met elkaar via je kind. Leg uit dat de relatie tussen papa en mama is veranderd. Maar dat jullie altijd de ouders blijven en samen verantwoordelijk zijn. Als je met je kind praat over afspraken, school of verzorging, zorg dan dat het alleen daarover gaat. Zeg bijvoorbeeld niets over problemen die je hebt met je ex-partner.

Tip 8: Zorg voor jezelf

Een scheiding heeft veel invloed op je leven. Hou daar rekening mee en zorg goed voor jezelf. Neem de tijd om weer op te laden, dan kun je het allemaal beter volhouden. Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Zodat je kind weet dat hij of zij altijd bij jou terecht kan.

Meer informatie

De website Goed uit elkaar Twente is speciaal voor ouders, jongeren, familie en vrienden van mensen die gaan scheiden. Hier vind je hulp en begeleiding in Twente.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.