Misschien ook interessant
Mijn puber drinkt energiedrankjes
Is jouw kind dol op energiedrankjes? Dan is hij of zij niet de enige. Energiedrankjes zijn enorm populair. Ze zitten bomvol calorieën en suikers. Drink je ze in combinatie met alcohol, dan kan het zelfs slecht voor je zijn. We geven je tips waarmee je je puber kunt helpen verstandig om te gaan met energiedrank.
Wat zijn energiedrankjes?
Voorbeelden van energiedrankjes zijn: Red Bull, Burn, Monster, Bullit, AA Drink en Extran Energy. Er kunnen wel 7 tot 15 suikerklontjes in een flesje of blikje zitten. Andere ingrediënten zijn cafeïne, taurine en D-glucuronolacton. Als je teveel van deze stoffen binnenkrijgt, kun je er gezondheidsklachten van krijgen. Zoals hartkloppingen en duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Wat doet energiedrank met je lichaam?
Door de naam van dit drankje lijkt het of je er meer energie krijgt. Maar let op! Het werkt namelijk zo: van energiedrank krijg je een stoot energie. Dat maakt je actiever dan normaal. Alleen duurt dit effect niet lang. Daarna word je juist moe. Als je ’s avonds energiedrank neemt, kom je moeilijker in slaap. Daardoor ben je de volgende dag extra moe en wil je weer een energiedrankje.
Energiedrank, alcohol en sporten
Het combineren van energiedrankjes en alcohol is gevaarlijk. De cafeïne in energiedrank geeft je het gevoel dat je helder en wakker bent. Daardoor lijkt het alsof de alcohol minder effect heeft. Maar dat is niet zo. De alcohol vermindert bijvoorbeeld de snelheid waarmee je reageert, al merk je dat zelf niet. Ook loop je meer risico op het nemen van verkeerde beslissingen. Het is ook niet verstandig om tijdens het sporten energiedrank te drinken. Je lichaam kan hierdoor uitdrogen.
Onze tips op een rij
Met deze tips kun je je puber helpen om op een veilige manier om te gaan met energiedrankjes.
Tip 1: Praat over risico's
Praat met je kind over het drinken van energiedrankjes en wat de risico’s zijn voor je gezondheid. Je kunt beginnen met de vraag: ‘Wat weet jij hierover?’ Ook kun je vragen wat je kind lekker vindt aan energiedrankjes. En wat je kind ervan merkt als hij of zij zo’n drankje neemt.
Tip 2: Is je kind 13 of jonger? Geef geen energiedrank
Is je zoon of dochter jonger dan 13 jaar, laat hem of haar geen energiedrankjes drinken.
Tip 3: Is je kind 13 of ouder? Beperk energiedrank tot 1 per dag
Is je kind tussen de 13 tot 18 jaar? Maak duidelijk dat je liever wilt dat je kind geen energiedrank drinkt. Wil hij of zij het toch? Spreek dan af dat 1 energiedrankje per dag het maximum is.
Tip 4: Zorg dat je kind voldoende water drinkt
Energiedrank kan je lichaam uitdrogen. Zeker bij warm weer, bij lichamelijke inspanning of als je er alcohol bij drinkt. Drinkt je puber energiedrankjes? Moedig hem of haar aan om ook genoeg water te drinken.
Tip 5: Laat je puber ’s avonds geen energiedrank nemen
Laat je kind na het avondeten geen energiedrank meer drinken. Dit kan het slaapritme verstoren.
Tip 6: Leer je kind omgaan met de invloed van anderen
Je kind kan het gevoel hebben dat hij of zij energiedrankjes ‘moet’ drinken omdat iedereen dat doet. Vrienden kunnen veel invloed hebben. Praat daarover met je kind. Leer je zoon of dochter hoe het kan omgaan met dit soort situaties. Bespreek op welke manier je kind ‘nee’ kan zeggen tegen vrienden.
Meer informatie
Lees meer over het combineren van alcohol en energiedrankjes.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente