Misschien ook interessant
Reageren op de seksuele voorkeur van je kind
In de puberteit worden jongeren verliefd of voelen ze zich seksueel aangetrokken tot iemand. Meestal is dit iemand van het andere geslacht. Maar een jongen kan ook op jongens vallen. En een meisje kan op meisjes vallen. Het is belangrijk dat je als ouder op een goede manier reageert op de seksuele voorkeur van je kind.
Seksuele voorkeur
Mensen worden geboren met een seksuele voorkeur. Seksuele voorkeur zegt iets over op wie jij verliefd wordt of tot wie jij je seksueel aangetrokken voelt. Je kiest hier zelf niet voor. Daar zijn psychologen, psychiaters en artsen het over eens. Zodra jongeren verliefd worden, ontdek je welke seksuele voorkeur hij of zij heeft. Steun je kind, welke seksuele voorkeur hij of zij ook heeft:
- Heteroseksueel: je kind valt op iemand van het andere geslacht.
- Homoseksueel: je zoon valt op jongens.
- Lesbisch: je dochter valt op meisjes.
- Biseksueel: je kind valt op jongens en meisjes.
- Panseksueel: je kind heeft geen voorkeur voor jongens of meisjes (gender).
Ontdekken
Je kind merkt misschien dat hij of zij verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht. Of op jongens én meisjes. Dat betekent niet dat jouw zoon of dochter hier iets mee wil doen. Ieder kind gaat hier anders mee om. Sommige jongeren laten niet merken dat ze verliefd zijn. Ze houden deze gevoelens liever voor zich. Anderen experimenteren (uitproberen) juist met deze verliefdheid en seks. Sommige jongens vrijen dan ook met jongens en sommige meiden met meiden. Zo ontdekken ze welke seksuele voorkeur ze hebben.
Coming-out
Sommige jongeren laten voorzichtig merken dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Anderen komen er openlijk voor uit. Als iemand dit voor het eerst vertelt, noemen we het een ‘coming-out’ of ‘uit de kast komen’.
Respect
Is je kind heteroseksueel? Dan is het belangrijk dat hij of zij respect heeft voor jongeren die homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens hebben. Sommige jongeren vinden dit moeilijk.
Reageren op de seksuele voorkeur
Is je kind homoseksueel, lesbisch of biseksueel? Misschien schrik je of moet je even aan het idee wennen. Sommige ouders hebben al een vermoeden. Voor kinderen is het een grote stap om hier open over te zijn. Ze zijn vaak bang voor de reacties van familie en vrienden. Een coming-out blijft spannend, ook als ze een positieve reactie verwachten. Je kind heeft behoefte aan begrip en een luisterend oor. Probeer zo positief mogelijk te reageren. Het is fijn dat je kind het aan jou vertelt: hij of zij durft zichzelf te zijn. Overvalt het je? Geef dit dan aan. Zeg dat je van hem of haar houdt, maar dat je even aan het idee moet wennen. Dit is beter dan zwijgen.
Het is normaal dat je aan het idee moet wennen. Je kind wordt volwassen en gaat steeds meer zijn of haar eigen leven leiden. Soms voelen ouders zich op zo’n moment ongerust over de toekomst van hun kind. Homo- of biseksualiteit wordt namelijk niet overal in de maatschappij geaccepteerd. In sommige religieuze kringen wordt gezegd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’ die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Dit is niet waar. Ouders voelen zich verantwoordelijk om hun kind te beschermen, ook al is hij of zij al bijna volwassen. Het nieuws moet vaak even indalen. Uiteindelijk beseffen ouders wat het belangrijkste is voor het levensgeluk van hun kind: dat ze zichzelf kunnen zijn.
Meer informatie
- Iedereen is anders: de ontdekkingstocht naar jouw seksualiteit
- Seksuele opvoeding: over gender en seksuele diversiteit
- Sense: voor al je vragen over seks
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente