Misschien ook interessant
Genderidentiteit
Vanaf de leeftijd van 3 of 4 jaar beseffen kinderen dat ze een jongen of meisje zijn. Ze hebben ideeën over wat typisch jongens- en meisjesgedrag is. Soms vinden jongens het leuk om iets meisjesachtigs te doen, zoals het lakken van hun nagels. Sommige meisjes spelen liever met auto’s. Dit past bij een normale ontwikkeling. Het zegt niets over hun seksuele voorkeur of genderidentiteit.
Geslacht en genderidentiteit
Geslacht en gender zijn 2 verschillende dingen. Het geslacht van een baby wordt direct na de geboorte bepaald. Er wordt gekeken naar hoe het lichaam eruitziet. Genderidentiteit gaat erover of iemand zich een jongen, meisje of iets anders voelt. Vaak is de genderidentiteit hetzelfde als het geslacht. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een kind kan het lichaam van een jongen hebben, maar zich geen jongen voelen. Sommige kinderen geven dit al heel jong aan.
Genderexpressie
Kinderen gedragen zich soms minder jongens- of meisjesachtig. Dit zie je aan kleding, de manier van lopen of praten. Dit gedrag noemen we genderexpressie. Gedraagt jouw zoon zich minder jongensachtig? Dit betekent niet dat hij op jongens of meisjes valt. Dit betekent ook niet dat jouw kind een ander geslacht zou willen hebben.
Tips voor ouders
Vertelt jouw kind dat hij of zij zich anders voelt dan hoe zijn of haar lichaam eruitziet? Je kunt hier als ouder best van schrikken. Het is goed dat je kind dit durft te vertellen. Hij of zij vertrouwt je. Je kind heeft behoefte aan begrip en een luisterend oor. Soms gaan de gevoelens weer weg. Soms blijven de gevoelens bestaan. Je kind kan hier last van hebben.
Wil je meer informatie? Of zoek je hulp voor jezelf of je kind? Overleg met de huisarts of met Jeugdgezondheid van GGD Twente.
Meer informatie
- Seksuele opvoeding: over gender en vormen van seksualiteit
- Transvisie: voor ouders en verzorgers van een transgender kind
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente