Misschien ook interessant
Geweld tijdens het uitgaan
Vanaf de puberleeftijd gaan de meeste jongeren graag uit. Harstikke leuk natuurlijk. Maar voor jou als ouder ook weer een nieuwe, spannende fase. Je weet namelijk niet waar je kind mee in aanraking komt. Tijdens het uitgaan kunnen pillen, drank en groepsdruk voor vervelende situaties zorgen. Soms loopt dat uit de hand. Daarom is het verstandig om met je kind te praten over wat er zoal kan gebeuren. Zo help je je kind weerbaar te worden. Loes heeft tips wat je kan doen in verschillende situaties.
Praten met je kind over uitgaan
Het is verstandig om met je kind te praten over uitgaansgeweld voordat hij of zij een echte ‘stapper’ is. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over wat je kind doet als in een kroeg wordt geduwd, gescholden of gevochten. Vertel bijvoorbeeld over vervelende situaties die je zelf hebt meegemaakt. Of uit het nieuws. Vraag je kind eens wat hij of zij zou doen in zo’n situatie. Laat je kind zelf oplossingen bedenken.
Agressief gedrag door jouw puber
Als jouw kind makkelijk kwaad wordt, bespreek dan wat hij of zij kan zeggen of doen om z'n gedrag onder controle te houden. Wat zijn risicovolle situaties? Wat kan je kind dan doen? En wat kan helpen om ongewenst gedrag te voorkomen?
Je kind is in overtreding als het bijvoorbeeld zelf een ruzie begint, iemand in elkaar slaat of andermans eigendommen vernielt. Veel pubers beseffen niet dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag, ook als anderen hen uitdagen. Ze denken ‘de ander begon’. Help je kind na te denken over wat de gevolgen kunnen zijn, zoals een strafblad.
Niet te veel alcohol drinken is een van de slimste methoden om een helder hoofd te houden. Dan komt je kind minder makkelijk in problemen. Daarnaast kun je pubers aanraden om hun frustraties op een andere manier te uiten, bijvoorbeeld in een sport. Er zijn ook trainingen waarbij je leert om met agressieve gevoelens om te gaan.
Het kan als ouder een behoorlijke uitdaging zijn om een prettig, open gesprek te voeren met je kind. Zeker als het over een lastig onderwerp gaat, zoals grensoverschrijdend gedrag.
Je puber is getuige van geweld
Vertel je kind hoe hij of zij met geweld om kan gaan als hij of zij het ziet gebeuren:
- Bel 112.
- Verzamel zo veel mogelijk mensen om je heen.
- Ga versterking halen en probeer dan pas de dader(s) weg te trekken bij het slachtoffer.
- Als je zelf niet kunt ingrijpen, kun je misschien wel met je telefoon een foto of een filmpje maken voor de politie.
- Let goed op het uiterlijk van de daders en onthoud bijzonderheden.
Daarna kan je kind het best bij het slachtoffer blijven en hem of haar geruststellen. Als de politie komt, kan je kind als getuige alles vertellen.
Je puber is slachtoffer van geweld
Als je kind zelf slachtoffer is geworden van geweld, kan hij of zij aangifte doen bij de politie. De politie kan dan de daders proberen op te sporen en slachtofferhulp aanbieden. Het meemaken van geweld heeft vaak grote gevolgen. Besteed dus aandacht aan het verwerken van wat je kind is overkomen.
Voor advies en hulp kan je kind contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Bij Slachtofferhulp Nederland vind je ook veel informatie en tips over wat je puber kan doen.
Aangerand of verkracht?
Ook seksueel geweld kan voorkomen tijdens het uitgaan. Als je kind zoiets vreselijks meemaakt, is het belangrijk om hulp te vragen en aangifte te doen. Ook als je puber zich niet alles nog goed kan herinneren.
Het Centrum Seksueel Geweld Twente - Achterhoek kan je puber helpen. Hier werken artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie samen om goede zorg te bieden. Je puber beslist zelf of hij of zij aangifte wil doen. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen.
Het is belangrijk om na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk contact op te nemen. Het liefst binnen 72 uur. Dit heeft te maken met het vinden van sporen van seksueel geweld en de medische zorg die je misschien nodig hebt. Maar ook na 72 uur kun je contact opnemen en biedt het Centrum Seksueel Geweld hulp.
Meer informatie
- GGD Twente: aangerand of verkracht?
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente