Waarom plast mijn kind in bed en wanneer zoek ik hulp?

In bed plassen en gevoelens van schaamte gaan vaak samen. Zeker als een kind straf krijgt voor het bedplassen of ermee gepest wordt. Sommige kinderen durven niet te logeren bij een vriendje of mee te gaan op kamp uit angst voor een ongelukje. Gelukkig gaat bedplassen meestal vanzelf over. Is je kind 7 en plast het nog in bed? Dan is er misschien toch iets anders aan de hand. We leggen je uit wat oorzaken kunnen zijn van bedplassen en welke hulp je kunt krijgen. Ook kun je je aanmelden voor het webinar Zindelijk worden 1-4 jaar.

Aanmelden webinar 

Bedplassen komt veel voor

Bedplassen komt geregeld voor en ook tieners kunnen er last van hebben. Kijk maar eens naar deze cijfers:

  • 15% van de 5- en 6-jarigen plast wekelijks 1 keer of vaker in bed.
  • 5% van de 10-jarigen plast soms in bed.
  • 2% van de 12- tot en met 14-jarigen plast soms in bed.

Jongens plassen vaker in bed dan meisjes. Sommige kinderen hebben iedere nacht de lakens nat, anderen maar één keer per jaar. Het kan ook voorkomen dat kinderen die dagelijks in hun bed plassen er soms een ‘droge week’ tussen hebben zitten. 

Waarom plassen kinderen in hun bed?

Je plast in bed omdat je niet merkt dat je moet plassen. Als kind moet je leren om je blaas onder controle te krijgen. Normaal werkt het zo, dat een volle blaas een seintje geeft aan de hersenen. Daardoor spannen de spieren rond de blaas zich aan zodat de plas blijft zitten. Bij sommige kinderen komt dat seintje niet aan als ze slapen. Het gevolg is dat de spieren ontspannen zijn en de plas vanzelf naar buiten loopt.

Vermoed je een medische oorzaak?

Voor bedplassen is vaak geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel kan het meer voorkomen in families waar de vader of moeder als kind ook in bed plaste. In veel gevallen gaat het vanzelf over. Er is waarschijnlijk geen sprake van een medische oorzaak als je kind:

  • overdag droog blijft
  • 3 tot 8 keer plast per dag
  • geen blaasontsteking heeft gehad
  • met een normale straal op het toilet plast

Maar niet altijd gaat bedplassen vanzelf over. Bijvoorbeeld als er ’s nachts teveel urine aangemaakt wordt of er een verstopping is. Denk je aan een medische oorzaak voor het bedplassen van je kind? Ga dan naar de huisarts.

Bedplassen door angst of stress

Soms gaat een zindelijk kind ineens weer in bed plassen. Dit kan een teken zijn van angst of stress, bijvoorbeeld bij een grote verandering in het gezin. Hierbij kun je denken aan een scheiding, de komst van een broertje of zusje of als een familielid overlijdt of naar het ziekenhuis gaat.

Wanneer zoek je hulp?

Vanaf ongeveer 5 jaar vindt een kind het vervelend dat het nog in bed plast. Maakt je kind zich zorgen? Durft hij of zij niet te logeren uit angst voor ‘ongelukjes’? Praat dan met je kind over het bedplassen. Leg uit dat het meestal vanzelf overgaat, maar dat je het met hulp kunt leren. Wil je kind dit oefenen? Dan is het makkelijker om het bedplassen aan te pakken. In onze tip Hoe help ik mijn kind 's nachts droog te blijven? lees je wat je kan doen.

Is je kind 7 en plast het nog in bed? Vraag dan advies aan je huisarts.

Welke hulp is er?

In de ziekenhuizen in Hengelo en Enschede werken mensen die veel weten van zindelijk worden en bedplassen. De huisarts kan je doorsturen naar zo’n specialist.

Het ziekenhuis in Hengelo heeft een plaspolikliniek. En ziekenhuis MST in Enschede heeft spreekuren voor kinderen die bedplassen.

Hulp van medicijnen

Er bestaan medicijnen tegen bedplassen. Ze lossen het probleem niet op, maar zorgen ervoor dat het kind (zolang hij of zij het medicijn gebruikt) ’s nachts droog blijft. Zo kan een kind zonder angst op kamp en dergelijke. Stopt het kind met het medicijn, dan begint het bedplassen waarschijnlijk ook weer. Kinderen die aan het oefenen zijn met droog blijven, krijgen het medicijn soms als hulp. Je huisarts kan je hier meer informatie over geven.

Meer informatie

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.