Misschien ook interessant
Hoe help ik mijn kind 's nachts droog te blijven?
Veel kinderen plassen ’s nachts nog in bed als ze naar de basisschool gaan. Dat is helemaal niet gek. Toch schamen sommige kinderen zich hiervoor. Zeker als ze er straf voor krijgen of ermee gepest worden. Ze durven dan niet bij vriendjes te logeren of op kamp te gaan. Tot ongeveer 7 jaar is bedplassen geen reden om je zorgen te maken. Meestal gaat het vanzelf over.
Stoppen met ’s nachts in bed plassen is niet iets wat 1-2-3 lukt. Maar je kunt je kind hierbij helpen. Lees onze tips om te kijken hoe je het aanpakt. Of meld je aan voor het webinar Zindelijk worden 1-4 jaar.
Onze tips om 's nachts droog te blijven
Tip 1: Respecteer de privacy van je kind
Bespreek het bedplassen van je kind alleen met je kind zelf en met mogelijke specialisten op dit gebied.
Tip 2: Help je kind om aan te voelen dat hij of zij moet plassen
Het advies is om kinderen vanaf 3 jaar geen luier meer te laten dragen. Zonder luier voelt je kind sneller nattigheid. Om de matras droog te houden, kun je een waterdichte hoes en een matrasbeschermer gebruiken. Pas de slaapkamer en het beddengoed van je kind aan. Maak het je kind makkelijk om:
- snel in en uit bed te stappen. Misschien is een bedlampje handig.
- te voelen wanneer je moet plassen en wakker worden. Een flanellen pyjama of zwaar beddengoed maken het juist moeilijker om dit goed te voelen.
Tip 3: Geef positieve aandacht
Blijft je kind een nacht droog? Dat is een complimentje waard! Lukt het je kind om zelfs meerdere nachten achter elkaar? Geef dan een beloning, zoals: langer buiten spelen of in het weekend langer opblijven.
Tip 4: Geef geen straf bij een nat bed
Je kind kan niets aan het bedplassen doen. Reageer rustig of reageer niet als het toch mis is gegaan. Ga niet mopperen of klagen. Geef geen straf. Wel kun je je kind zelf het natte beddengoed laten afhalen en de natte kleding verschonen. Let erop dat je kind zich goed wast voordat hij of zij naar school. Als je naar plast ruikt, loop je kans hiermee gepest te worden.
Tip 5: Leer je kind dat ongelukjes erbij horen
Bereid je kind voor op teleurstellingen. Het kost tijd om zindelijk te worden. Dat het af en toe misgaat is niet leuk, maar hoort er nou eenmaal bij.
Tip 6: Help oefenen om wakker te worden met een volle blaas
Blijf rustig en geef vertrouwen als je kind oefent met droog blijven. Geef je kind wel genoeg te drinken. Je kind kan zo leren om wakker te worden van het signaal van een volle blaas en dan naar de wc te gaan. Er zijn ouders die in de avond of nacht hun kind wakker maken voor een plas op de wc. Dit is niet de beste keuze, want het helpt je kind niet om het zélf te leren. Wil jij toch je kind naar de wc brengen? Dit werkt alleen als je kind dit ook wil. Hoe je dat het beste kunt aanpakken, lees je onder ‘Je kind wakker maken’.
Tip 7: Kies de aanpak die het beste past
Er zijn verschillende manieren om het zindelijk maken van je kind aan te pakken. We leggen er hier een paar uit. Kies de aanpak die het beste past in jullie situatie.
Je kind wakker maken
Deze aanpak noemen we ook wel: ‘opnemen’ en kun je volgen tot je kind 6 jaar is. Je maakt je kind ’s avonds of ’s nachts wakker om een plas te doen. Daarmee verkort je de periode dat je kind droog moet blijven. Misschien lukt het dan om dit de rest van de nacht vol te houden. Dat geeft je kind een goed gevoel. Je kind opnemen gaat als volgt.
- Maak je kind 2 tot 3 uur na het inslapen wakker, bijvoorbeeld als je zelf naar bed gaat
- Zorg dat je kind redelijk wakker is en beseft dat hij of zij moet gaan plassen
- Controleer of je kind wakker genoeg is door bijvoorbeeld samen een wachtwoord af te spreken. Bij het wakker maken noemt je kind het wachtwoord.
- Laat hem of haar als het lukt zelf naar de wc lopen en doorspoelen.
- Maak je kind niet meer dan 1 keer per nacht wakker.
- Laat je kind minstens 1,5 uur slapen voordat je hem of haar wakker maakt.
- Is je kind al nat als je hem of haar wakker maakt? Maak je kind dan de volgende keer een kwartier eerder wakker. Net zolang tot je het tijdstip hebt gevonden dat je kind nog droog is.
- Blijft je kind een afgesproken aantal nachten droog, maak hem of haar dan niet meer wakker en kijk of het lukt om droog te blijven.
Stickers plakken (op een kalender)
Deze aanpak is geschikt voor kinderen tot 8 jaar die af en toe al een droge nacht hebben. Voor deze aanpak gebruik je stickers en een kalender. Na elke droge nacht mag je kind een sticker op de kalender plakken. Als het een nachtje mis is gegaan, blijf je positief en zeg je: ‘Morgen lukt het vast wel weer.’ Heeft je kind 10 stickers verdiend? Beloon je kind met bijvoorbeeld een cadeautje. Trouwens, die 10 droge nachten hoeven niet na elkaar te zijn.
Misschien is droog blijven nog een te grote stap. In dat geval kun je je kind belonen bij een kleiner succes. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind na het bedplassen zelf de vieze was opruimt, en zich wast of doucht. Houdt je kind zich aan de afspraak, dan kun je dat belonen.
Gebruik een plaswekker
Helpen de 2 manieren hierboven niet, denk dan eens aan een plaswekker. Deze aanpak is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Bij 70% van de kinderen zorgt de plaswekker ervoor dat ze ’s nachts droog blijven. Dit is hoe het werkt. Je kind draagt een speciale onderbroek. Wordt die vochtig, dan gaat de wekker af. Je kind wordt wakker en kan op tijd naar de wc. De plaswekker leert je kind:
- hoe het voelt om een volle blaas te hebben.
- de plas op te houden of wakker te worden om naar de wc te gaan.
Let op: verwacht bij een plaswekker niet meteen succes, dat kan gerust een paar weken duren. In het begin kan het gebeuren dat iedereen thuis wakker wordt van de plaswekker, behalve het kind om wie het gaat. Prijs iedere kleine vooruitgang, dat helpt je kind vol te houden.
Een jeugdverpleegkundige van GGD Twente kan je begeleiden als je wilt gaan oefenen met een plaswekker. Gebruikt je de wekker al 8 weken, maar helpt het je kind niet of te weinig? Stop er dan mee en probeer het later nog eens. Gaat het een poos goed en daarna ineens niet meer? Begin dan opnieuw met oefenen met de plaswekker.
Meer informatie
- Heb je vragen over bedplassen? Vraag dan de jeugdverpleegkundige van GGD Twente om mee te denken.
- Kijk ook eens bij Kenniscentrum Bedplassen.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente