Misschien ook interessant
Geldzaken als je kind op de basisschool zit
Nu je kind naar de basisschool gaat, is het een goed moment om te beginnen met geldzaken. Maar hoe doe je dat? En wat komt er allemaal bij kijken?
Leren omgaan met geld
Het is slim om kinderen al jong te leren omgaan met geld. Kinderen die dit vroeg leren, hebben later minder vaak geldproblemen. Geld leren gebruiken gaat niet vanzelf. Jij als ouder kunt je kind hierbij helpen. Praat met je kind over geld. Zeg ook duidelijk ‘nee’ als je iets niet wilt kopen. Dat is soms lastig, maar wel belangrijk.
Zakgeld geven
Vanaf ongeveer 6 jaar kun je beginnen met zakgeld. Het is belangrijk om te beginnen met contant geld. Zo leert je kind wat geld is en hoe je ermee omgaat. Maak samen afspraken over wat je kind met het zakgeld mag doen. Leer je kind ook om te sparen.
Veranderingen in inkomsten
Als je kind 6 jaar wordt, krijg je meer kinderbijslag. Wordt je kind 12 jaar? Dan gaat de kinderbijslag nog een keer omhoog.
Gaat je kind naar de opvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit krijg je niet vanzelf, maar vraag je aan. Is je inkomen veranderd, bijvoorbeeld door een andere baan? Geef dit dan door aan de Belastingdienst. Dit kan namelijk invloed hebben op de toeslagen die je krijgt.
Leuke en goedkope activiteiten
Hoe groter je kind wordt, hoe makkelijker het wordt om leuke activiteiten te ondernemen. En dat hoeft niet veel te kosten. Er zijn veel leuke en goedkope activiteiten om samen te doen:
- Samen boekjes lezen is leuk én leerzaam. Wist je dat het lidmaatschap van de bibliotheek gratis is voor kinderen? Er zijn veel leuke boeken te leen.
- Speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling. Wil je niet te veel spullen in huis? Dan is de speelotheek een goed idee. Je leent daar speelgoed. Net als bij de bibliotheek.
- Wil je toch iets kopen? Kijk dan eens bij de kringloopwinkel, op de rommelmarkt, op Vinted of op Marktplaats. Je kunt ook gratis speelgoed of kleding ruilen via KrijgdeKleertjes.
Een beugel? Bereid je goed voor
Een beugel is duur. Vraag op tijd aan de tandarts of je kind in de toekomst een beugel nodig heeft. Kijk of je zorgverzekering (een deel van) de kosten vergoedt. Soms moet je de verzekering aanpassen. Let op: vaak krijg je pas na 1 jaar na ingang van de verzekering een vergoeding.
Moeite met rondkomen?
Het is niet altijd makkelijk om zorgen over geld te bespreken. Geldzorgen zijn vervelend. Je kunt er stress van krijgen. Veel ouders piekeren of schamen zich. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Het kan iedereen overkomen. Je kunt zelf kijken waarin je kunt besparen. Maar er is ook veel hulp voor ouders.
Tips
In Nederland zijn er regelingen, zoals kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Bij het Nibud vind je een overzicht van alle regelingen voor ouders. Ook Geldfit is een goed startpunt bij vragen en zorgen over geld. Ze denken met je mee welke stappen jij kan zetten. Zo krijg jij weer grip op je geld.
Heb je het niet heel breed? Veel gemeenten hebben een regeling voor sport en cultuur. Inwoners met een laag inkomen kunnen hieruit een vergoeding krijgen voor deelname aan een muziekles of lidmaatschap van een sportclub. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie.
Ook zijn er organisaties die helpen met schoolspullen, een fiets of een verjaardagsfeestje. Kijk hiervoor op de websites van Stichting Leergeld en Samen voor alle kinderen.
Wil je iemand spreken voor hulp of advies? De contactpersonen van Loes in jouw gemeente helpen je graag op weg.
Meer informatie
Bekijk de video Praten over je zorgen van Mamaliefde en papaliefde is.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente