Testen op hoogbegaafdheid

Je kunt je kind laten testen op hoogbegaafdheid. Er wordt gekeken naar het intelligentieprofiel, de schoolprestaties, het sociaal-emotioneel functioneren, creatief gedrag en beoordelingen van jezelf en de school. Niet alle kinderen hebben een IQ-test nodig. Loes geeft ouders graag tips mee voor het testen op hoogbegaafdheid.

Wel of geen IQ-test

Zit je kind lekker in zijn of haar vel? Ontwikkelt je kind zich in zijn of haar eigen tempo? Dan is een IQ-test niet nodig.

Gaat het niet goed met je kind? Praat dan met de opvang of de school. Bespreek je zorgen en de behoeften van je kind: waar voelt hij of zij zich fijn bij, thuis en op school?

Zijn er zorgen over de leerprestaties of het gedrag van je kind? Soms kan aanvullend onderzoek helpen bij het vinden van een passende begeleiding van je kind.

IQ-test afnemen

Een IQ-test afnemen kan vanaf ongeveer 4 jaar. Peuters kunnen een IQ-test nog niet doen. Daarom hebben we het bij peuters en kleuters over een ontwikkelingsvoorsprong. Vanaf 6 jaar wordt de IQ-test betrouwbaarder. De uitslag is altijd maar 2 jaar geldig.

Een IQ-test kan een beeld geven van het cognitief functioneren van je kind. Er wordt gekeken op welke manier je kind het best talige en visueel-ruimtelijke informatie kan verwerken. Ook wordt gekeken hoe je kind informatie kan onthouden en wat je kind aankan. Het gemeten IQ geeft aan hoeveel uitdaging je kind nodig heeft, zodat het onderwijs hierop kan worden aangepast.

Een IQ-test zegt niet alles. Het blijft altijd belangrijk wat ouders en leerkrachten opmerken. Een IQ-test geeft bijna nooit een oplossing voor het probleem. Het kan wel helpen om meer bij het kind aan te sluiten.

Heb je een IQ-test afgenomen en heeft jouw kind een hoog IQ? Zeg dan niet telkens dat je kind slim is. Dat legt veel druk op je kind, waardoor hij of zij faalangst kan krijgen. Je kind wil opdrachten dan niet doen en gebruikt smoesjes. Zo zegt je kind dat een opdracht ‘te makkelijk is’ of hij of zij een opdracht ‘toch niet nodig heeft’. De kans is groot dat je kind gaat onderpresteren. 

Onze tips op een rij

Tip 1: Gespecialiseerd orthopedagoog of psycholoog

Laat een IQ-test afnemen door een orthopedagoog of psycholoog die gespecialiseerd is in het testen van hoogbegaafde kinderen. Sommige hoogbegaafde kinderen gaan onderpresteren tijdens een test. De uitslag komt dan niet overeen met de capaciteiten van je kind.

Tip 2: Expertisecentrum CBO

Het Centrum voor BegaafdheidsOnderzoek (CBO) is gespecialiseerd in het testen van hoogbegaafde kinderen. Zij kunnen je vertellen welke orthopedagoog of psycholoog bij jou in de buurt gespecialiseerd is in het testen van hoogbegaafde kinderen.

Tip 3: Vergoeding

Een IQ-test kost geld. Onderzoeken die uitgevoerd worden op een onderwijskundige of sociaal medische indicatie worden vaak vergoed.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.