Samenwerken met school als je kind hoogbegaafd is

Als je kind hoogbegaafd is, vindt hij of zij het schoolwerk misschien niet leuk of niet zinnig. Het werk kan te makkelijk zijn. Zeg niet tegen je kind dat jij die sommen ook onzin vindt. Praat er wel over met de leerkracht. Doe dit ook als het lijkt of je kind niet oplet of luistert in de klas. Misschien begrijpt hij of zij al heel snel wat er gedaan moet worden. Je kind lijkt dan ongeĂŻnteresseerd. Dat is niet fijn voor de leerkracht en de andere kinderen.

Vertel wat jouw kind nodig heeft

Praat met de leerkracht over wat jouw kind mogelijk nodig heeft. Misschien kan je kind andere of extra opdrachten krijgen. Of het mag zelfstandiger werken als het liever zelf uitvindt hoe iets aangepakt moet worden. Daar krijgt het zelfvertrouwen van.

Er zijn ook speciale lesprogramma’s voor hoogbegaafde en zeer intelligente kinderen, zoals een plusklas. Op balansdigitaal.nl lees je meer informatie over onderwijs wat is aangepast aan hoogbegaafde kinderen of aan kinderen die moeite hebben met het basisaanbod. Dit heet passend onderwijs.

Je kind hoeft niet de hele tijd werk op het eigen niveau te krijgen. Dat krijgt de rest van de klas ook niet. Het gaat erom dat je kind zich serieus genomen voelt. En dat hij of zij regelmatig wordt uitgedaagd: in zijn talenten, maar ook bij dingen waar hij of zij meer moeite mee heeft.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat hoogbegaafde kinderen zich niet vaker vervelen in de klas dan kinderen met gemiddelde of lage intelligentie. Op school moet je nu eenmaal soms dingen doen waar je geen zin in hebt. Zo leert een kind doorzetten, omgaan met dingen die niet zo leuk zijn en dingen afmaken. Dat is nodig voor de middelbare school en later een opleiding en een baan.

Buiten de groep vallen

Kinderen voelen zich meestal op hun gemak bij kinderen die net zo denken en doen als zijzelf. Die zijn er niet altijd. Het kan zijn dat anderen je kind niet begrijpen, omdat ze verschillend over zaken nadenken, of op een andere manier hun emoties en gedachten willen delen. Daar moet je kind mee leren omgaan. Dat kost tijd.

Misschien doet je kind erg zijn of haar best om zich aan te passen aan andere kinderen. Dat kost energie. Eenmaal thuis kan je kind heel moe of heel druk zijn door de spanning van de dag. Praat met de pedagogisch medewerker of leerkracht als je denkt dat je kind zich niet begrepen voelt in de groep.

Het is fijn voor je kind als hij of zij met andere kinderen kan praten, werken en spelen op een manier die bij hem of haar past. Dat kan hopelijk op school, al is het maar bij een bepaald vak of onderwerp.

Meer informatie

Op deze websites vind je informatie over hoogbegaafdheid en over bijeenkomsten voor kinderen en (hun) ouders:

  • Pharosnl.nl: oudervereniging voor en door ouders van hoogbegaafde kinderen.
  • Bekina.org: vereniging voor hoogbegaafde kinderen en jongeren.
  • Stichtinghoogbegaafd.nl: verbindt, informeert en onderzoekt (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden.
Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.