Een goed slaappatroon ontwikkelen

Baby’s hebben vaak een onregelmatig slaappatroon. Ook slapen baby’s onrustig als ze nieuwe dingen leren. Baby's hebben genoeg slaap nodig om fit en gezond te blijven. Loes geeft daarom tips voor het ontwikkelen van een goed slaappatroon.

Tip 1: Zorg voor een prettige en rustige slaapplek

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat:

  • de temperatuur tussen de 16 en 18 graden ligt.
  • de babykamer rookvrij en veilig is.
  • de wieg of het bedje kort zijn opgemaakt. Je baby ligt met de voetjes vlakbij de onderkant van de wieg.
  • het donker is. Baby’s kunnen na 8 weken moeilijk in slaap vallen als er licht is. Het helpt als het licht uit is en de gordijnen dicht zijn als je je baby in de wieg legt. 

Tip 2: Zorg voor regelmaat

Rust, regelmaat en ritme zijn belangrijk voor een goed slaappatroon. Een regelmatige dagindeling kan helpen. Denk aan slapen, wakker worden, voeden, samen spelen, alleen spelen en slapen. Gebruik vaste plaatsen voor de verschillende gebeurtenissen. Zo ontwikkel je een ritme.

Tip 3: Let op slaapsignalen

Leg je baby overdag bij de eerste slaapsignalen in bed. De signalen zijn gapen, in de oogjes wrijven, jengelen, drukker worden, wegkijken en bleek worden. Kun je de signalen niet goed herkennen? Kijk dan naar de leeftijd van je baby. Zo weet je hoelang jouw baby wakker kan zijn.

  • 0 tot 2 weken oud: 30 tot 45 minuten wakker
  • 2 tot 6 weken oud: 45 tot 60 minuten wakker
  • 7 tot 12 weken: 60 tot 75 minuten wakker
  • 3 tot 5 maanden: 1,5 uur wakker

Tip 4: Zelf in slaap laten vallen

Leg je baby moe, maar wakker in bed. Zo geef je hem of haar de kans om zelf in slaap te vallen. Je baby leert dit in stapjes. Ze hebben jouw troost en veiligheid nodig. Huilt jouw baby bij het slapengaan? Wacht het even af. Zo geef je jouw baby de kans om zelf in slaap te vallen. Veel baby’s hebben een inslaaphuiltje. Dit duurt een paar minuten tot een kwartier. Troost je baby als hij of zij hard huilt.

Tip 5: Zorg voor een slaapritueel

Houd altijd dezelfde volgorde aan. Dit geeft je baby een gevoel van rust en veiligheid. Zo kan hij of zij makkelijker slapen. Bijvoorbeeld: je baby in de wieg leggen, licht uit, gordijnen dicht, op een zachte toon praten en welterusten zeggen. Ga de kamer uit voordat je baby in slaap valt.

Tip 6: Stoppen met nachtvoeding

Na 6 maanden hoef je jouw baby ’s nachts meestal niet meer te voeden. Je kunt hier dan mee stoppen. De eerste maanden moet je baby hieraan wennen. Hij of zij kan ’s nachts wakker worden. Kalmeer je baby door hem of haar te strelen of door op het ruggetje te kloppen. Een speen helpt ook.

Meer informatie

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.