Misschien ook interessant
Overstrekt jouw baby zich?
Sommige baby’s strekken steeds hun benen en leggen daarbij hun hoofd in hun nek. De spieren in de rug spannen zich dan sterk aan. Dit noemen we overstrekken. Je baby kan hier niets aan doen. Het gebeurt automatisch. Waarom baby’s overstrekken, weten we niet. We weten wel dat het kan gebeuren als je baby veel prikkels tegelijk krijgt en zich daardoor niet kan ontspannen. Loes geeft je graag tips mee. Meld je ook aan voor de online cursus Kijk wat je baby zegt.
Wanneer gaat je baby overstrekken?
Je baby kan zich overstrekken als hij of zij door iets is gaan huilen. Omdat je baby dan zo gespannen is, is hij of zij moeilijk te troosten. Een gespannen baby herken je vaak ook aan gebalde knuistjes. Probeer de oorzaak te vinden. Ga na of er veranderingen in de omgeving van je kindje zijn waardoor hij of zij overprikkeld raakt. En in welke situaties je kind zich overstrekt.
Onze tips op een rij
Tip 1: Benader je baby van voren
Verzorg je baby in een rustig tempo. Beweeg langzaam tijdens de verzorging. Je baby kan volgen wat je doet en schrikt niet van plotselinge bewegingen. Benader je baby niet van achteren, maar juist van voren. Zo kan hij of zij je zien. Vertel wat je gaat doen.
Tip 2: Natuurlijke houding
Geef je baby de kans om een natuurlijke, vertrouwde en ronde houding aan te nemen, zoals hij of zij in de baarmoeder had. Dit kan in het bedje, op schoot of in een draagdoek.
Tip 3: Zorg voor een ontspannen nekje
Bij het aanleggen voor de borst- of flesvoeding stuur je het hoofdje van je baby door steun aan zijn of haar rug en schouders te geven. Duw het hoofdje niet naar de tepel, maar geef je baby de kans om zelf een ronde houding aan te nemen waarbij ook het nekje ontspannen is.
Tip 4: Ondersteun het hele lichaam
Trek je baby niet op aan zijn of haar armen en pak hem of haar bij het dragen niet alleen bij hoofd en voeten beet. Ondersteun het hele lichaam, dan voelt je baby zich geborgen. Dit kun je tijdens het dragen doen door het hoofdje, de schouders en billen van je baby te steunen.
Tip 5: Moedig veelzijdige bewegingen aan
Leg je baby tijdens het spelen even op zijn of haar buik. Niet te lang, want dit is vermoeiend voor je kindje. Laat je baby niet alleen. Kijk of je je baby tijdens het spelen zowel naar links als naar rechts kan laten bewegen.
Tip 6: Draaiend vasthouden
Maak een lichte draai tussen de schouders en het bekken van je baby als je hem of haar op schoot neemt of vast houdt. De beweging lijkt op de beweging die je zelf met je romp maakt als je omkijkt. Deze lichte draai kan de spanning in het lijfje van je baby doorbreken en vermindert onrust en strekbewegingen, zoals overstrekken.
Tip 7: Persoonlijk advies
Neem voor persoonlijk advies contact op met de jeugdverpleegkundige van GGD Twente. Als je baby zich vaak overstrekt, kunnen zij je doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente