Krijgt je baby tandjes?
Rond 6 maanden komt vaak het eerste tandje door. Meestal verschijnen eerst de snijtanden, daarna volgen de kiezen en hoektanden. Sommige baby’s hebben er weinig last van, maar bij anderen zorgt het doorkomen van tandjes voor ongemakken. Denk aan veel kwijlen, huilen, slecht slapen, rode wangen, diarree of pijn. Ook wil je baby vaak op van alles sabbelen, zoals zijn vingers of speelgoed.
Onze tips voor doorkomende tandjes
Tip 1: Masseer het tandvlees
Masseer voorzichtig met je vinger het tandvlees op de plek waar het tandje doorbreekt.
Tip 2: Geef een gekoelde bijtring
Geef een gekoelde bijtring uit de koelkast (niet uit de vriezer!). Een koel, nat washandje kan ook fijn zijn om op te sabbelen en op te kauwen.
Tip 3: Vermijd te warme voeding
Maak het eten van je baby niet te warm. Het tandvlees is nu extra gevoelig en kan moeilijk tegen warme voeding.
Tip 4: Geef je baby een speen
Laat je baby een speen gebruiken of op je duim zuigen. Dit kan helpen om de pijn te verlichten.
Tip 5: Bescherm de huid
Je baby kwijlt nu meer. Daarom is het belangrijk om het gezichtje goed in te smeren. Dit voorkomt schrale plekken en een droge huid.
Tip 6: Middeltjes van de drogist
Bij de drogist kun je middeltjes kopen die pijn kunnen verzachten.
Tandenpoetsen vanaf het eerste tandje
Begin met poetsen als het eerste tandje doorbreekt. Poets 1 keer per dag en gebruik hiervoor een zacht borsteltje en fluoride-peutertandpasta ter grootte van een erwt. Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met tandenpoetsen, zodat je kind gewend raakt aan de gewoonte. Vanaf 2 jaar moet je 2 keer per dag poetsen.
Van fles naar beker
- Rond de leeftijd van 9 maanden kun je beginnen met het afbouwen van de fles. Laat je kind wennen aan drinken uit een gewone beker of een tuitbeker. Gebruik liever geen anti-lekbeker, want die is minder goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.
- Geef je kind op vaste momenten iets te drinken. Zo blijft het gebit gezonder, omdat het dan niet de hele dag in aanraking komt met drinken.
- Geef ’s nachts liever geen fles. Krijgt je kind toch een fles mee naar bed? Vul deze dan alleen met water. In melk en sap zitten suikers die slecht zijn voor het gebit. Ze kunnen gaatjes veroorzaken. Kinderen met gaatjes in hun melkgebit krijgen later ook vaker gaatjes in hun blijvende gebit.
Naar de tandarts
Neem je kind als baby al mee naar de tandarts bij de halfjaarlijkse controle van je eigen gebit. Zo raakt je kindje gewend aan de geluiden en geuren bij de tandarts. Dat maakt het later minder spannend als hij of zij zelf in de stoel gaat zitten.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente