Zeurt jouw peuter?
Zeuren is een aanhoudende, klagende manier van praten. Het is vaak erg irritant. Er zijn verschillende redenen waarom jonge kinderen dat doen. We geven je tips wat je kunt doen als je peuter zeurt. Meld je ook aan voor de online cursus 'Positief opvoeden'.
Oorzaken
- Jonge kinderen zeuren vaak omdat ze duidelijkheid willen. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ook kan het zijn dat ze hun zin willen krijgen. Ze blijven doorgaan, omdat ze (hebben) ervaren dat ze dan hun zin krijgen. Bijvoorbeeld het koekje dat op tafel ligt.
- Kinderen kunnen ook hun gevoelens van honger, vermoeidheid en verveling uiten door te gaan zeuren. Vaak hebben jonge kinderen de woorden nog niet om dit op een andere manier te laten weten.
- Ook kan zeuren een manier van aandacht vragen zijn. Als ze deze aandacht niet krijgen, neemt het zeuren toe. Bijvoorbeeld als je met iemand in gesprek bent en je kind komt er steeds tussendoor.
- Peuters weten nog niet goed wat ze moeten doen als ze iets graag willen. Of ze begrijpen iets niet. Dit doen kinderen niet bewust. Je kunt kinderen leren om dit op een andere manier te uiten dan door te zeuren. En je kunt kinderen leren wachten.
Onze tips op een rij
Tip 1: Begrijp wat je kind wil
Probeer zelf rustig te blijven. Ook al geeft het zeuren je een onrustig gevoel. Kijk goed naar je kind. Wat denk je dat je kind wil? Benoem wat je denkt dat je kind voelt. Zeg bijvoorbeeld: 'Jij ziet de koekjes staan op tafel en die zien er erg lekker uit. We hebben al een koekje gehad. Ik zet de trommel weg dan hoef je er niet steeds aan te denken. Je mag er morgen weer één.' Begrip tonen zorgt ervoor dat een kind zich gezien en gehoord voelt. Dat maakt zeuren minder 'nodig'.
Jonge kinderen zijn soms te moe om te luisteren. Neem bijvoorbeeld de tijd als je je kind opgehaald hebt van het kinderdagverblijf. En heb begrip als hij of zij zich machteloos voelt en iets wil wat niet kan. Door zelf rustig te blijven en begrip te tonen los je al veel op.
Tip 2: 'Netjes vragen, niet zeuren'
Als je kind bij je komt en om iets zeurt, stop dan met wat je aan het doen bent. Ga dichtbij staan, op ooghoogte van je kind. En vertel je kind dat hij of zij moet stoppen met zeuren en op een gewone manier moet praten. Doe het voor. Zeg hoe je kind het moet vragen. Geef je kind een complimentje als hij of zij je voorbeeld volgt en het netjes vraagt.
Tip 3: Stel iets anders voor
Als je kind op de juiste manier iets vraagt, dan kan het natuurlijk toch zijn dat je soms 'nee' moet zeggen. Geef je kind dan eerst een compliment voor het netjes vragen en zeg vervolgens 'nee'. Bijvoorbeeld: ‘Dat heb je netjes gevraagd, maar we gaan zo eten, daarom krijgt je geen koekje.’ Stel iets anders voor, iets dat je kind wel kan doen. Bijvoorbeeld: ‘Je mag even televisie kijken totdat het eten klaar is.’
Tip 4: Wees duidelijk: nee is nee
Als het zeuren iets oplevert voor het kind omdat je toch toegeeft, dan houd je het in stand. Je kind leert dan dat zeuren succes heeft en doet het een volgende keer opnieuw. Toon begrip voor de gevoelens van je kind, maar wees ook duidelijk. Bijvoorbeeld: 'Ik weet dat het vervelend voor jou is dat je even moet wachten terwijl ik met de juf aan het praten ben. Stop met zeuren.' Het helpt vaak als je je kind daarbij vertelt wat het wel mag doen. 'Ga maar even spelen met…'.
Tip 5: Leren dat zeuren niet helpt
Als je kind toch blijft zeuren omdat hij of zij iets niet krijgt, geef dan geen aandacht totdat je kind ermee ophoudt. Praat niet meer tegen je kind en kijk hem of haar niet meer aan. Soms is het nodig om even uit de situatie weg te lopen. Als je dit voor het eerst doet, houd er dan rekening mee dat het zeuren eerst erger kan worden voordat het beter wordt. Je kind moet leren dat zeuren niet helpt om iets te krijgen. Als je 'nee' hebt gezegd, blijf dan bij je beslissing.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente