Kindermishandeling voorkomen: dit kun je doen
Kinderen hebben een veilige omgeving nodig om gezond op te groeien en zich goed te ontwikkelen. Een goede band met hun ouders is daarbij heel belangrijk. Maar soms zijn er omstandigheden die veel stress of spanning veroorzaken. Dat kan ervoor zorgen dat je anders met je kind omgaat dan je eigenlijk zou willen.
Een onveilige situatie
Heb je het moeilijk en merk je dat het steeds lastiger wordt om je te beheersen in het contact met je kind? Dat je vaker schreeuwt dan je eigenlijk zou willen, soms een klap uitdeelt, of iets zegt wat kwetsend is omdat je niet weet hoe je anders tot je kind kunt doordringen? Of lukt het je niet om goed voor je kinderen te zorgen, omdat je er de energie niet voor hebt?
Goed dat je dit herkent, want dan kun je hulp zoeken. Voor jezelf én voor je gezin. Wat er ook aan de hand is, je hoeft het niet alleen te doen.
Tips: dit kun je doen
Tip 1: Praat met iemand die je vertrouwt
Blijf er niet alleen mee rondlopen. Praat met iemand die je vertrouwt, zoals een familielid, vriend(in) of buur. Schaam je niet. Je wilt het beste voor je kind, en daar hoort ook steun bij.
Tip 2: Neem contact op met een professional
Je kunt ook terecht bij de Jeugdgezondheid van GGD Twente of je huisarts. Zij denken met je mee en kijken samen met jou wat er nodig is. Ze helpen vaker ouders die in een vergelijkbare situatie zitten. Ze willen dat het beter gaat met jou, zodat jij beter voor je kind kunt zorgen.
Tip 3: Bel Veilig Thuis Twente (dit kan anoniem)
Heb je hulp nodig, bijvoorbeeld omdat jij of je partner je kind niet goed verzorgt, uitscheldt of uit machteloosheid geweld gebruikt? Bel dan Veilig Thuis Twente via 0800 2000. Je kunt Veilig Thuis Twente ook anoniem bellen.
Maak je je zorgen om een kind in je omgeving?
Zie je dat het bij een gezin in jouw omgeving niet goed gaat en maak je je zorgen over het kind? Probeer dan in gesprek te gaan met de ouders. Benoem wat je hebt gezien of gehoord op een manier die niet beschuldigend overkomt, maar juist steunend. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Goh joh, wat heftig gisteravond, wat ik hoorde. Had je het moeilijk met … (noem de van het kind)?’ Zo laat je merken dat je meeleeft, zonder meteen te oordelen.
Vind je zo’n gesprek spannend of weet je niet goed hoe je het aan kan pakken? Dan kun je altijd contact opnemen met Veilig Thuis Twente via 0800 2000. Ook als je twijfelt of niet zeker weet wat je moet doen. Je kunt anoniem blijven als je dat prettig vindt.
Ben je nauw betrokken bij een gezin dat het zwaar heeft? Dan kan jouw steun een groot verschil maken. Ook in dat geval kun je met Veilig Thuis Twente overleggen hoe je het beste kunt helpen.
Meer informatie
- Lees meer over kindermishandeling op GroeiGids
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente