Het belang van hygiëne
Hygiëne is een verzamelwoord voor alle dingen die je doet om gezond te blijven. Zo houd je ziekteverwekkers, zoals bacteriën, uit de buurt. Er bestaan 2 soorten hygiëne: algemene en persoonlijke hygiëne.
Algemene hygiëne
Zorg voor een schoon huis. Maak regelmatig schoon: denk aan afwassen, stofzuigen en dweilen. Vergeet niet om je handdoeken, theedoeken en vaatdoeken te verschonen. Was regelmatig je kleding en beddengoed. Spoel groente en fruit af onder de kraan. Houd ook het kinderspeelgoed schoon. Speelgoed kun je soms in de afwasmachine stoppen. Ook kun je speelgoed schoonmaken in een wasmachine: stop het dan in een kussensloop of waszak.
Persoonlijke hygiëne
Zorg goed voor je lichaam. Leer je kind dat het normaal is om zich elke dag te wassen, een schone onderbroek en schone sokken aan te trekken. Controleer of je kind schone, korte nagels heeft.
Verkouden, hoesten en niezen
Als de ‘r’ in de maand zit, zijn veel kinderen verkouden. Houd de hygiëne van je kind goed in de gaten. Leer je kind hoe hij of zij hoest en niest:
- in een zakdoek: gebruik een papieren zakdoek of tissue en gooi deze daarna weg
- in je elleboog
- met een hand voor de mond: was daarna de handen
- hoest of nies niet in de richting van een ander
Handen wassen
Handen wassen is nodig om gezond te blijven. Voor kleine kinderen is dit vaak lastig. Zet een opstapje in de keuken en de wc, zodat je kind zelfstandig zijn of haar handen kan wassen. Gebruik vloeibare zeep.
Was je handen:
- na een toiletbezoek
- na het buitenspelen (zandbak)
- na het snuiten van je neus
- na het aaien en knuffelen van een (huis)dier
- na het verschonen van een kind
- na het schoonmaken of gebruiken van een vaatdoek
- voor het koken
- voor en na het aanraken van rauw vlees
- voordat je gaat eten
Meer informatie
- Video’s over handen wassen van het RIVM
- Het RIVM over hygiëne bij eten
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente