Wat is de ziekte van Pfeiffer en hoe ga ik ermee om?
De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus dat in speeksel zit. Bijna iedereen komt in contact met dit virus, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wél klachten krijgt, is meestal jonger dan 25 jaar. Je kunt het misschien krijgen door te zoenen. De ziekte van Pfeiffer is niet gevaarlijk en gaat vanzelf over.
Wat merk je bij de ziekte van Pfeiffer?
Klachten van Pfeiffer beginnen met:
- keelpijn
- koorts
- pijnlijke, dikke klieren in je hals (en op andere plekken)
Andere klachten die je kunt hebben:
- pijnlijke lever
- gele huid
- hoofdpijn
- moeheid
- misselijkheid
- zweten
- hoesten
- keelontsteking
In de meeste gevallen gaan je klachten binnen een paar weken weg, maar het kan ook langer duren. Soms blijf je maandenlang last houden van moeheid. De ziekte van Pfeiffer is niet gevaarlijk en gaat vanzelf over. Heb je het eenmaal gehad, dan krijg je de ziekte bijna nooit nog een keer.
Hoe raak je besmet?
Het virus zit in speeksel. Door zoenen kan het virus in de mond van een ander terechtkomen. Vandaar de naam ‘kissing disease’. Je kunt ook besmet raken door het bestek van iemand anders te gebruiken of uit zijn of haar glas te drinken. Vaak merk je het pas na 4 tot 7 weken.
Hoe kun je verspreiding voorkomen?
Je hoeft geen speciale dingen te doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Bijna iedereen krijgt het virus toch een keer. En de meeste mensen worden er niet ziek van. Apart bestek, aparte kopjes en aparte handdoeken zijn niet nodig. Je mag ook zoenen.
Hoe kun je weer beter worden?
Het is het beste om zo veel mogelijk te blijven doen wat je altijd doet: naar school, werken en sporten. Voel je je ziek en heb je koorts? Dan mag je in bed blijven. Maar het hoeft niet. Van extra rusten of slapen word je niet sneller beter.
Meer informatie
- Over de ziekte van Pfeiffer
- Wat kun je doen als je keelpijn hebt
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente