Hoe help je je kind veilig te zijn op internet?

Het is goed om regelmatig met je kind te praten over wat hij of zij online doet. Vraag wat hij of zij leuk vindt en wat je kind kijkt. Zo weet je wat er speelt en leert je kind om open te praten over internet, nog voordat het puberteit begint. Loes geeft tips over veilig internetgebruik. Ook kun je je aanmelden voor het gratis webinar Help (en hoera) een scherm.

Aanmelden webinar

Tip 1: Begin al op jonge leeftijd

Vanaf 6 jaar doen kinderen zelf dingen op de computer. Daarom is het belangrijk dat ze al op jonge leeftijd leren hoe ze veilig met internet omgaan. Dit doe je eigenlijk op dezelfde manier als in het verkeer: je beschermt je kind tegen gevaar, maar geeft het ook steeds meer vrijheid.

Tip 2: Stel ouderlijk toezicht in

Veel ouders kiezen ervoor om ouderlijk toezicht in te stellen. Hiermee kun je ongeschikte of gevaarlijke websites blokkeren, zoals die met geweld, pornografie of discriminerende inhoud. Op VPNgids.nl vind je een uitgebreide uitleg over hoe je dit instelt.

Tip 3: Ontdek samen het internet

Toon interesse in wat je kind online doet. Kijk mee, laat je kind uitleggen wat hij of zij leuk vindt en ontdek samen de digitale wereld.

Tip 4: Bespreek de risico's

Je wilt misschien niet overkomen als een ouder die zich overal mee bemoeit, maar het is belangrijk dat je kind begrijpt waarom je wilt weten welke sites hij of zij bezoekt. Leg uit dat internet niet alleen leuke, maar ook gevaarlijke kanten heeft. Er is bijvoorbeeld nepnieuws, er wordt online gepest en er zijn sites die niet geschikt zijn voor kinderen. Help je kind door samen te bespreken hoe je hiermee om kunt gaan.

Tip 5: Leer je kind hoe je je online gedraagt

Praat met je kind over wat wel en niet mag op internet. De regels die offline gelden, gelden ook online. Je mag bijvoorbeeld niet inbreken in iemands account, dat is strafbaar. Daarnaast is het belangrijk om respectvol met anderen om te gaan: niet beledigen, uitschelden of kwetsende berichten sturen. Helaas houden veel mensen zich daar niet aan, dus het is goed om hier samen over te praten.

Tip 6: Waarschuw voor vreemden online

Leer je kind dat het nooit met onbekenden moet afspreken en geen persoonlijke gegevens mag delen.

Tip 7: Maak afspraken over gemene of rare berichten

Spreek met je kind af hoe hij of zij moet omgaan met vervelende berichten. Als je kind een gemeen of raar bericht krijgt, is het belangrijk om niet direct te reageren. Eerst even tot rust komen en herstellen van de schrik. Bespreek daarna samen wat de beste oplossing is.

Tip 8: Wees voorzichtig met downloaden en accounts aanmaken

Voor je kind een app downloadt of een account aanmaakt, moet hij of zij dit eerst aan jou vragen. Totdat je kind goed begrijpt wat veilig is, is het belangrijk dat jij als ouder meekijkt. Zo kun je helpen als er iets misgaat.

Tip 9: Denk na over wat je zelf online deelt

Wees je bewust van wat je op social media zet, zeker als het om je kind gaat. Anderen kunnen foto’s en video’s downloaden en verspreiden. Vraag jezelf af: ‘Zou mijn kind het fijn vinden om dit later terug te zien?’ Twijfel je? Niet doen.

Meer informatie

Wil je samen met je kind meer leren over online veiligheid? Kijk eens op Hoezomediawijs.nl, een handige website voor kinderen vanaf 10 jaar.

En op Groeigids.nl vind je nuttige tips over het geven van een mobiele telefoon aan je basisschoolkind. Hier lees je wanneer het een goed moment is en hoe je duidelijke afspraken maakt over het gebruik.

 

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.