Voorbereiden op een prik
Tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, de huisarts of het ziekenhuis krijgt je kind soms een prik (vaccinatie). Een goede voorbereiding en begeleiding kunnen angst en spanning voorkomen.
Tips bij prikken
Tip 1: Vertel over de prik
Vertel je kind dat het een prik krijgt. Doe dat niet te lang van tevoren. Maak het niet te zwaar. Vertel waar jullie naartoe gaan, wie de prik geeft en waarom. Vertel dat een prik heel kort duurt: maar een paar tellen. Meestal voel je er weinig van. Leg uit dat een prik voor iedereen anders voelt. Geef aan dat je kind na de prik kan vertellen hoe het was.
Tip 2: Blijf kalm
Blijf kalm, straal rust en vertrouwen uit. Wanneer je onrustig of zenuwachtig bent tijdens het prikken, dan draag je dit over op je kind. Ben jij of is je kind angstig voor een prik? Neem dan contact op met je jeugdverpleegkundige.
Tip 3: Neem een knuffel mee
Heb je een peuter of kleuter? Neem zijn of haar lievelingsknuffel mee.
Tip 4: Zorg voor ontspanning
Als je kind ontspannen is, voelt het minder pijn. Neem je peuter of kleuter op schoot en houd hem of haar vast tijdens het prikken. Is je kind ouder, vraag dan wat hij of zij prettig vindt. Op schoot of niet? Hand vasthouden of niet? Zo geeft je je kind een gevoel van controle.
Tip 5: Zorg voor afleiding
Probeer je kind af te leiden tijdens de prik. Begin een praatje over iets leuks of kijk samen naar een filmpje op je telefoon. Hoe meer afleiding, hoe minder je kind iets merkt van de prik. De jeugdverpleegkundige zorgt ook voor afleiding door met je kind te praten.
Tip 6: Geef een compliment en praat na
Geef je kind een compliment als alles voorbij is. Bij oudere kinderen is het goed om na te praten. Vraag hoe het ging. Herhaal de positieve ervaringen en eventuele tips voor de volgende keer. Zo zorg je voor een goede afsluiting. Dat geeft vertrouwen voor een volgende keer.
Meer informatie
Vaccinaties voor kinderen - GGD Twente
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente