Mijn kind steelt

Waar komt dat speelgoed in de jas van je kind opeens vandaan? Hoe kan het potje met kleingeld bijna leeg zijn? Herken je dit soort situaties? Veel kinderen experimenteren in de basisschoolleeftijd met het meenemen van spullen van anderen die ze zelf graag willen hebben. Hoe ga je hier als ouder mee om? En wanneer moet je je zorgen maken? Loes geeft je 4 tips mee. Meld je ook aan voor de online cursus Positief opvoeden.

Aanmelden online cursus 

Waarom stelen kinderen?

Kinderen tot 7 jaar weten nog niet goed het verschil tussen lenen en stelen. Ze beseffen nog niet dat dingen wegpakken gevolgen heeft. Ze moeten nog leren wat wel en niet mag. Vanaf 7 jaar begrijpen kinderen steeds meer. Soms stelen kinderen omdat ze iets zien dat ze willen en ze hier niet op kunnen wachten. Of omdat het spannend is. Sommige kinderen stelen omdat vriendjes dit ook doen of om ‘erbij te horen’.

Onze tips op een rij

Tip 1: Reageer direct

Zijn er geld of spullen weg? Heeft je kind iets dat niet van hem of haar is? Reageer dan meteen door te benoemen wat je ziet. Beschuldig je kind niet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hoe kom je aan dat speelgoed?’ of ‘Waar zijn de muntjes gebleven? Ik mis geld.’ Zo laat je merken dat je het in de gaten hebt.

Tip 2: Praat met je kind

Vraag of je kind weet wat stelen en lenen is. Vertel hoe het voelt als je bestolen wordt. En dat je met stelen in aanraking komt met de politie. Daarom kun je spullen of geld beter eerlijk terugbrengen. Geef je kind een compliment als hij of zij eerlijk en betrouwbaar tegen je is.

Kinderen kunnen vaak niet de hele waarheid vertellen. Dit heeft te maken met hun verstandelijke ontwikkeling. Soms kunnen ze een situatie gewoon niet overzien. Bij jonge kinderen lopen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar. Hierdoor kunnen ze niet goed onderscheid maken tussen wat echt gebeurd is en wat ze graag zouden willen.

Tip 3: Let op je kind

Houd je kind een bepaalde periode in de gaten. Zorg ervoor dat hij of zij geen kans krijgt om te stelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen geld in huis rondslingert. Weet waar je kind is en met wie. Laat je kind zo min mogelijk alleen.

Gaat je kind om met kinderen die een slechte invloed hebben? Vind je het moeilijk om je kind tegen te houden? Het kan helpen als je kind een sport of activiteit gaat doen waar deze kinderen niet bij zijn. Zo komt hij of zij in contact met andere leeftijdsgenoten.

Tip 4: Zoek hulp

Als je kind steeds vaker dingen steelt, probeer dan te achterhalen waarom je kind dit doet. Soms hebben kinderen die vaak stelen te maken met andere problemen. Denk aan agressie, liegen, weinig zelfvertrouwen, problemen op school of hun ontwikkeling. Het is dan belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Meer informatie

Wil je advies over de ontwikkeling en het gedrag van je kind? Neem dan contact op met de jeugdverpleegkundige van GGD Twente.

Vraag ons om de folder met opvoedinformatie over stelen of liegen voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. Je kunt de folder ook opvragen bij de jeugdverpleegkundige.

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag direct aan Loes!

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats zodat we je beter kunnen beantwoorden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Vul hier je vraag in die je aan ons wilt stellen.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.

Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips voor elke leeftijdsfase. De algemene nieuwsbrief versturen we 6x per jaar. Wil jij (ook) de nieuwsbrief van Loes Hengelo, Almelo of Twenterand ontvangen? Deze versturen we 5x per jaar.

Velden met een * zijn verplicht.

Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je naam in.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Vul hier je e-mailadres in, in de vorm: naam@provider.nl
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Selecteer hier je woonplaats waar je woont.
Dit veld is (nog) niet correct ingevuld. Selecteer hier op welke lijsten je je wilt aanmelden.
Dit veld is (nog) niet goed ingevuld. Ga akkoord met de privacyverklaring, anders kunnen we jouw vraag niet in behandeling nemen.
Ongeldige invoer

Dit formulier wordt beveiligd door reCAPTCHA. De Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn hierop van toepassing.