Misschien ook interessant
Je baby laten wennen aan de eerste hapjes
Vanaf 6 maanden heeft jouw baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. Tussen de leeftijd van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met wennen aan kleine hapjes. Tenminste, als jouw baby daar aan toe is. Dit laat je baby merken door het maken van smakbewegingen en hapbewegingen.
Voor veel ouders en baby’s is het vinden van een nieuw eetritme even wennen. Begin rustig, kijk hoe je baby reageert en bouw het stap voor stap op. De overgang naar vaste voeding duurt meestal zo’n half jaar.
Tip 1: Start met zachte smaken
Begin met fijngeprakt zacht fruit, groente, aardappel, rijst, of een beetje fijngemaakt vlees. Een lepel pap kan ook. Zachte, zoete smaken zijn meestal makkelijker voor je baby om aan te wennen dan bittere of zure smaken. Kijk voor meer inspiratie over oefenhapjes bij het Voedingscentrum.
Tip 2: Oefenen met hapjes
In het begin draait het om wennen, niet om eten. Een paar hapjes is genoeg. Wil je baby nog niet? Geen probleem. Probeer het gewoon een paar dagen later opnieuw. De melkvoeding blijft voorlopig de hoofdmaaltijd.
Tip 3: Proeven om te wennen
Sommige smaken moet een baby wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij of zij eraan gewend is. De ene baby went sneller aan een nieuwe smaak dan de andere baby. Wissel smaken zoveel mogelijk af. Afwisseling in eten is de basis voor gezonde voeding.
Tip 4: Voelen, ruiken en kijken
Laat je baby voelen, ruiken en kijken. Eten is een beleving! En ja, dat wordt knoeien. Maar zo leert je kindje open te staan voor nieuwe dingen. Bij het Voedingscentrum vind je meer informatie over leren proeven.
Tip 5: Wennen aan jouw eten
Potjes bevatten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, maar de smaken zijn vaak gemengd. Door zelf hapjes te maken en smaken ‘los’ aan te bieden, leert je baby beter wennen aan het eten dat jij op tafel zet. En dat maakt straks mee-eten een stuk makkelijker.
Tip 6: Voedselallergie voorkomen
Geef voor de leeftijd van 8 maanden ook eens pindakaas en ei. Dit helpt om voedselallergieën te voorkomen. Bij eczeem of allergieën is het extra belangrijk om hier op tijd mee te starten (voor de leeftijd van 6 maanden). Overleg dan wel eerst met je arts, het consultatiebureau of een diëtist.
Tip 7: Vaste eetmomenten
Probeer vaste eet- en drinkmomenten aan te houden, zoals: ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – avondeten. Je kind leert zo dat eten en drinken niet de hele dag hoeft. Dat is goed voor het ritme én beter voor het gebit.
Tip 8: Voeding per leeftijd
Tussen 4 en 6 maanden heeft je baby genoeg aan melkvoeding en oefenhapjes. Vanaf 7 maanden kun je daar ook een broodkorst bij geven. Tussen 8 en 12 maanden heeft je baby minder melk nodig en juist meer vaste voeding. Rond de eerste verjaardag eet je kind meestal 3 maaltijden per dag en iets tussendoor.
Meer informatie
Alles over de eerste hapjes voor je baby.
Volg je Loes al op social media? Blijf op de hoogte!
@loestwente