Zodra peuters zich kunnen verplaatsen, beginnen ze hun omgeving te verkennen. Het is dan belangrijk dat je als ouder voldoende toezicht houdt en goed let op de veiligheid. Je peuter kan immers zo ineens weglopen als hij/zij de kans krijgt.
Om te voorkomen dat je kind wegloopt is het belangrijk om snel en resoluut te handelen. Stimuleer je kind om dicht bij je te blijven. Dat moet aantrekkelijker zijn dan de spanning van het weglopen.
Neem de tijd om het je kind te leren. Begin met een korte wandeling van ongeveer vijf minuten op een veilige plaats, zoals een park of een rustige straat. Vermijd drukke plaatsen totdat je kind heeft geleerd in de buurt te blijven.
Leg uit waar jullie naar toe gaan en wat je wilt dat je kind doet: “We gaan naar de winkel om brood te kopen. Denk er aan dat je dicht bij me blijft tijdens het lopen.”
Stimuleer gewenst gedrag en geef je kind in het begin veel complimentjes als hij/zij bij jou in de buurt blijft. Doe dit voordat je peuter de kans krijgt om weg te lopen. Praat tijdens het wandelen en wijs op bloemen, vogels en andere interessante dingen.
Als je merkt dat je peuter weg wil lopen, vertel dan direct wat hij/zij moet doen: “Je bent te ver weg. Kom terug bij mama.” Als je kind terug komt, prijs hem/haar dan: “Heel goed van jou dat je meteen terug komt.”
Als je kind niet terugkomt of weer wegloopt, ga er dan snel naar toe en pak hem/haar vast. Zeg wat je peuter verkeerd doet en pas een consequentie toe: “Je blijft niet dicht bij papa, dus moet je de volgende twintig stappen mijn hand vasthouden.” Negeer klagen en protesteren en ga geen discussie aan.
Gebruik zo nodig ‘even stilzitten’. Zet je peuter als hij/zij nog niet luistert even op de stoep of aan de kant. Zeg dat hij/zij 30 seconden stil moet zitten voordat jullie verder gaan. Geef hem/haar verder geen aandacht. Als je kind blijft tegenstribbelen neem hem/haar dan mee naar huis en probeer het een volgende keer opnieuw.
Bespreek het uitstapje aan het eind. Prijs je kind als hij/zij de meeste tijd dicht bij jou in de buurt is gebleven. Is dit niet het geval, vertel dan wat je wilt dat hij/zij de volgende keer doet. Plan een nieuw uitstapje: “We gaan morgen naar de brievenbus. Dan kunnen we kijken of je er aan denkt om dicht bij papa te blijven.”
Voor meer informatie kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige {consultatiebureau 0 tot 4 jaar} of bij LOES.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerSchermgebruik, welke ouder of opvoeder heeft hier niet mee te maken? Tv, computer,..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemIn dit webinar geeft psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je volop inspiratie..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda item