De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus veroorzaakt een ontsteking van de keel en lymfeklieren. De helft van de kinderen maakt de ziekte door voor het zesde jaar en merkt hier meestal weinig van.
Het virus bevindt zich in het speeksel van iemand die besmet is. Het virus kan in de mond van een ander terechtkomen door zoenen en het gebruik van bestek en bekers die gebruikt zijn door iemand die besmettelijk is. Ook door speelgoed of potloden in de mond te steken kan besmetting optreden. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal 4 dagen tot 10 dagen na besmetting.
Inenting tegen de ziekte is niet mogelijk. Omdat veel kinderen de ziekte ongemerkt doormaken en het virus nog lang in het speeksel kan voorkomen, is het moeilijk om besmetting te voorkomen. Extra alertheid op goede hygiëne kan wél de kans op verspreiding verminderen.
Laat je kind een eigen beker en bestek gebruiken. Reinig speelgoed, dat in de mond gestopt kan worden, dagelijks met gewone schoonmaakmiddelen.
Was de handen na gebruik van het toilet en na het verschonen of het helpen bij toiletbezoek van je kind. Laat je kind zijn handen wassen voor het eten en als het je helpt in de keuken.
Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, die na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen.
Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor de neus en mond van je kind en was hierna je handen. Leer je kind dit zelf te doen of te hoesten in de plooi van zijn elleboog.
Kinderen met de ziekte van Pfeiffer die zich goed voelen, kunnen gewoon naar de opvang of naar school. Informeer de opvang en/of school, zodat zij extra kunnen letten op de hygiëne en andere ouders kunnen informeren. Het thuis houden helpt niet om de ziekte te voorkomen.
Wil je meer lezen over de ziekte van Pfeiffer? Bekijk de website van het RIVM.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerSchermgebruik, welke ouder of opvoeder heeft hier niet mee te maken? Tv, computer,..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemIn dit webinar geeft psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je volop inspiratie..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda item