Veel ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van hun kind. Want er gebeurt veel op dit gebied met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Zeker ook bij kinderen die op de basisschool zitten. Bij het ene kind verloopt de seksuele ontwikkeling zonder zorgen en heel geleidelijk, bij het andere kind gaat het met horten en stoten. Dat kan je als ouder onzeker of ongerust maken.
Dit artikel is een hulpmiddel om veranderingen te herkennen en om er adequaat op in te kunnen spelen. Het is geen vast gegeven, omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.
Kinderen gaan zich ineens ongemakkelijk voelen om bloot te zijn in het bijzijn van anderen. Ook gaan ze minder vragen stellen over seks dan voorheen. Niet omdat ze er minder interesse in hebben, maar omdat ze hebben gemerkt dat seks een ‘beladen’ onderwerp is. Ze generen zich om erover te praten.
Kinderen fantaseren op deze leeftijd heel veel. Ze gebruiken wat ze om zich heen zien (gezin, school, tv etc.) bij deze fantasieën. Fantasie en werkelijkheid lopen vaak door elkaar heen. Fantasieën kunnen bijvoorbeeld gaan over verliefdheid en dan ook over verliefdheid op iemand van dezelfde sekse.
De ‘regels’ van de groep worden steeds belangrijker, vooral als je er bij wilt horen. Er ontstaan jongens- en meisjesgroepen, die elkaar ‘aftasten’. Jongens vinden meisjes vaak ‘stom’ en ‘kinderachtig’, meisjes vinden jongens vaak ‘te wild’ en ‘stoer’. In de groep proberen kinderen elkaar soms af te troeven. Een manier om dat te doen is door te laten zien hoeveel je weet over seks. Maar ook door seksuele taal te gebruiken. Kinderen bedenken rijmpjes met seksuele woorden en vertellen elkaar ‘schuine’ moppen. Vaak begrijpen ze zelf niet wat ze zeggen.
Het verschil tussen vriendschap en verliefdheid wordt kinderen op deze leeftijd steeds duidelijker. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen knuffelen en vrijen. Bij verliefdheden kunnen heftige gevoelens voorkomen, terwijl er geen sprake van seksuele gevoelens hoeft te zijn. Handje in handje zitten kan al spannend zijn.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerSchermgebruik, welke ouder of opvoeder heeft hier niet mee te maken? Tv, computer,..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemIn dit webinar geeft psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve je volop inspiratie..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda item